събота , 19 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Станислава Чуринскиене: Изолирането на хиперактивни деца и аутисти няма да реши проблема
DECA картинка

Станислава Чуринскиене: Изолирането на хиперактивни деца и аутисти няма да реши проблема

Провокирани от случаите на насилие от последните седмици, в еМисия България ви запознаваме с различни гледни точки и причините за проблемите при децата и техните решения.

Един от основните проблеми е интегрирането на децата в обществото, а особено трудно е, ако детето има специални нужди. Такива са децата с аутизъм, които често са причислявани към “трудните” и болни деца. Дали това е така, коментира психолога и журналист Станислава Чуринскиене.

„Иска ми се да не бъркаме аутизма и проблемите в развитието – това са една линия на мислене, с чисто поведенческите аспекти. Сега говорим за хиперактивни деца, деца с аутизъм, с агресивни тенденции и с поведенчески проблеми“, обясни психологът. По думите й, не сме станали лоши хора и децата не получават внимание.

„Хиперактивното дете не седи на стола – то е импулсивно, избухливо или мързеливо. Реално детето с хиперактивност има физиологични проблеми, което обикновено идва от доминиране на един или повече тежки метали в организма“, обясни психологът.

Тя подчерта, че изолирането на такива деца няма да реши проблема. „Майките, които планират забременяване, да следят бременността си и да следят ендокринните показатели“, посъветва експертът по ранно детско развитие.

Чуйте целия разговор със Станислава Чуринскиене в следващото видео:

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …