понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Стамен Янев: Очакваме 400 млн. лв. инвестиции и 6 хил. нови работни места за 2017 г.

Стамен Янев: Очакваме 400 млн. лв. инвестиции и 6 хил. нови работни места за 2017 г.

Един от основните фактори за развитието и състоянието на българската икономика е размерът чуждестранните инвестиции. Според данните за 2016 г., преките инвестиции от януари до ноември са били в размер на близо 954 млн. евро, докато през 2015 г. са с над 40% повече.

Кои са приоритетите на държавата и как може да се промени законодателството, за да привлечем повече инвеститори – коментира в „Жива връзка“ Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

„На база на нашите анализи прогнозите за 2017 г. са, че в българската икономика могат да влязат реално приблизително 400 млн. лв., което разкрива потенциал за нови 6 хил. работни места. Ако правим сравнение между годините, 2015 г. определено беше силна за инвестициите, отбелязахме 6-годишен ръст и имахме 23-процентов ръст в сравнение с 2014 г. Същевременно проектите, които е подкрепила Българската агенция за инвестиции, са само 12, т.е двойно по-малко от 2016 г. Тогава размерът на новите работни места е приблизително 1300“, каза Стамен Янев.

По думите му секторите, в които се разкриват нови работни места и биват подпомагани проекти, са автомобилната индустрия, ИТ, аутсорсинга и логистика.

Основен партньор за българския бизнес е европейският пазар и определено натам е насочено вниманието на малки и средни предприятия, посочи Янев и добави, че обещанието на президента Доналд Тръмп да засили американската икономика, а инвестициите да се обърнат към собствения им пазар, вероятно може да има отлив на инвестиции от Америка.

Целия разговор със Стамен Янев можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …