понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Стамен Янев: България привлича все повече чуждестранни инвестиции

Стамен Янев: България привлича все повече чуждестранни инвестиции

Според неревизираните данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в България са близо 780 млн. евро за първото полугодие на 2016 г. Спрямо същия период на миналата година има спад от 19%. „Реалната цифра обаче трябва да се гледа на годишна база. Тези 19% не са чак толкова голяма разлика. Когато коментирахме първите 3 месеца на тази година, изоставахме с 30-35%. През май и юни имахме много по-голям ръст на инвестициите“, обясни изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Той каза, че 2015-та година е била много силна за инвестициите в България. Инвеститорите търсят политическа и икономическа стабилност. През 2016 г. определено се запазва този тренд и към края на годината можем да се очакват ако не по-високи резултати, то поне същите като миналата година.

„Сертифицирали сме 12 нови проекта от началото на годината. Ще работим за подпомагане на 12 големи инвестиции в региони в страната. За сравнение миналата година по същото време имахме 4 проекта“, разказа Янев и добави, че стойността на тези нови проекти е 245 млн. лв. И ще бъдат открити близо 3000 нови работни места. „Сравнено с миналата година това е двойно повече. Запазва се интересът за производство на части за големите автомобилни концерни, машиностроене, здравеопазване и телекомуникационни системи. Южна България успява да привлече повече инвестиции, но се наблюдава и засилен интерес към районите със завишена безработица“, обясни Стамен Янев. Той изтъкна, че тенденцията е възходяща и това означава, че има сигурност за бизнеса. В България е изградена добра бизнес среда, за да могат чуждестранните инвеститори да реализират възможностите си. Най-голям интерес за инвестиции има от Холандия, Германия, Италия и Норвегия.

„Насочваме се и към високите технологии и иновациите. Можем да се профилираме и макар и малко като пазарни възможности да правим продукти с високо качество за глобалния пазар. След Брекзит големи компании гледат към Европа, защото това е един от най-платежоспособните пазари в света“, обясни още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции и посочи, че очаква по-голям интерес и от английски фирми.

Той смята, че колкото повече високотехнологично производство успеем да привлечем към България, толкова повече инвестиции ще можем да очакваме. Един от слабите икономически райони е Северозападна България и една от причините е логистиката. „Надявам се в скоро време и в този район да има един стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда“, каза Янев.

Парите, които българи в чужбина са изпратили в родината от началото на годината, са 446 милиона евро. Приблизително два пъти повече са преките чуждестранни инвестиции. Според Янев парите, които идват от българите в чужбина, имат по-скоро социален ефект, а не икономически.
Вижте целия разговор с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …