петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Срещата в Брюксел – заедно напред и без отстъпки за Великобритания

Срещата в Брюксел – заедно напред и без отстъпки за Великобритания

Лидерите на ЕС, които проведоха днес неформална среща без присъствието на британския премиер Дейвид Камерън, решиха да продължат заедно и да изчакат Великобритания да избере нов премиер, който да внесе искането на страната за напускане на ЕС, като едва тогава започнат същинските преговори.

Това информира от Брюксел кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

По думите й най-важните послания са, че отделянето трябва да се случи без никакви предварителни неформални преговори преди да има официална нотификация и да бъде задействан чл. 50, както и, че ако британците настояват да останат част от вътрешния европейски пазар, те трябва да предложат четирите основни свободи, залегнали в основата му, и то без никакви ограничения и нюанси.

Всички днес приеха единодушно да изчакат, но европейските институции и държави вече започват своята подготовка за излизането на Великобритания от ЕС, посочи Димитрова. Преговорите трябва да продължат на 16 септември в Братислава.

По думите й заседанието, на което за последен път в кариерата си вчера присъства Камерън, е минало емоционално, но днес градусът на напрежението е по-нисък.

Лидерите признават, че не са успели да преживеят шока, но вече започват да мислят напред, институциите да се подготвят за преговори, а самите страни членки – да изготвят насоки за тях.

Междувременно се очаква паралелно да върви и процес на дебат за самия ЕС и как той да стане по-привлекателен и ясен за гражданите, така че да не води до нови такива трусове.

Реформата няма да е фундаментална и да излиза извън рамките на Лисабонския договор, но ще има доста облекчения на правилата, особено отнасящи се до икономиката. Вижте репортажите и коментара на кореспондента ни Йовка Димитрова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …