петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Среща на българските училища зад граница

Среща на българските училища зад граница

Няколко български училища – от Будапеща, Париж, Прага и Дъблин – вече втора година работят по проекта на програма „Еразмус“ за традиционните български празници в Европа.

От 25 февруари до 2 март се провежда поредната им среща – този път в Дъблин, на която ученици от четирите школи се срещат, за да работят по проекта.

За него в еМисия България разказаха Мария Атанасова, директор и учител по история на училище „Кирил и Методий“ в Париж, и Мариана Монир, преподавател по български език в училище „Азбука“ в Дъблин.

Целта на тези „мобилности“ е да запознаят българчетата, които растат, а много от тях са и родени зад граница, с българския език, традиции и култура.

Тазгодишното, трето подред пътуване, е на тема традиционни пролетни празници в Европа.

Децата са посетили шоколадова фабрика, за да видят как се приготвят яйца за предстоящия празник Великден, очаква ги и посещение на най-големия ирландски стадион, където се провеждат келтските игри.

През следващите дни им предстои също посещение на училище „Азбука“, където учителите ще предадат уроци за пролетните празници в Ирландия и България, работилница за мартеници и заключителен тържествен концерт в неделя, на който всяко от училищата ще представи пролетните празници на своята страна.

Подготвихме стойностна програма, на която демонстрирахме и споделихме и нови положителни педагогически практики в изучаването на български език в чуждоезична среда, казва Монир. Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …