сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Среден 3,28 – какво се крие зад тази оценка на държавата в грижата й за децата

Среден 3,28 – какво се крие зад тази оценка на държавата в грижата й за децата

За пета поредна година Националната мрежа за децата – обединение на 141 неправителствени организации от цялата страна, които работят за и с деца и семейства – издава „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“.

За последната година той е среден 3,28, което е най-високата оценка досега, казва Милена Николова, координатор здраве и образование.

По думите й документът е застъпнически и дава препоръки за законодателни промени с цел подобряване на детския живот и права. За втора година се прави и „Популярен бележник“, съкратена версия, където на опростен език се обясняват проблемите в тази област.

Изненадващо, образованието е една от изследваните в проучването области, която получава сравнително висока оценка – както здравеопазването и отношението на правосъдието към децата, но според Николова няма яснота как ще се прилага новият образователен закон, колко ще струва и каква ще е ефективността му.

Взехме дейно участие в изготвянето му, като важен аспект беше приобщаващото образование, но има притеснителни неща, срещу които не можахме да се преборим, припомня си Николова.

Според нея „права“ е мръсна дума в България, особено детски, а на децата у нас не се гледа като на пълноправни личности. Хората, които работят с деца, не са наясно какви права имат децата, нито пък самите деца, и затова да ги запознаваме с тях е една от нашите мисии, добави Николова.

Да има детски омбудсман също от години е приоритет на мрежата. По думите на Милена Николова омбудсманът Мая Манолова се е съгласила да назначи човек, който да се занимава само с детски жалби, но това според нея изобщо не е достатъчно.

Кои области в грижата за децата у нас са проблемни и кои са „отличниците“ – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …