събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската война от есента на 1885 г. Една война, която избухва само 7 години след Освобождението на Княжество България и която ознаменува завръщането на българите на картата на Европа. Ознаменува я, не само защото България защитава достойно своето Съединение, но и защото по този начин подава заявка към света, че ще преследва стремежа си към национално обединение.

Победата в Сръбско-българската война не идва никак лесно. Докато всички в България очакват военен конфликт на южната граница – с Османската империя, страната ни е най-неочаквано нападната на границата със Сърбия. В следващите седмици се разиграват изключително драматични сражения, някои от които се случват само на около 20 км от българската столица София.

Как България успява не просто да победи сръбската армия, но и да влезе в сръбска територия, а войната е спряна заради волята на Великите сили – темата коментира гостът в този брой на „Историята оживява“ д-р Владимир Златарски.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

„Историята оживява“ с бойната слава на българската армия след Освобождението

Последното издание на „Историята оживява“ нарушава традицията. Предаването не бе посветено на определена историческа личност …