понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сръбският художник Слободан Бойович с първа изложба у нас

Сръбският художник Слободан Бойович с първа изложба у нас

Въпреки солидната си творческа биография, художникът Слободан Бойович не е познат в България. Роден в Белград, живял в Амстердам и Париж, той е представител на новата вълна сръбски артисти.

След десетки изложби в родината си и в Европа, Бойович излага за първи път картините си и в София по покана на своя колега Николай Русев, с когото се запознават във френската столица преди три години. Изложбата се открива в четвъртък, 18,30 ч., в галерия „Пентименто“.

„За първи път съм в София и съм много впечатлен. Не съм очаквал толкова красив град и толкова добро приемане от хората“, споделя той за Би Ай Ти.

У нас художникът представя творби от два свои цикъла. Изложбата и картините нямат имена, тъй като според него те ограничават. Всяка картина въздейства по различен начин на зрителите и живее отделен живот в съзнанието на всеки човек, обяснява Бойович.

Една от основни теми в творчеството му е пряко свързана с политическата конюнктура. „Всички живеем с политиката, искаме или не искаме. Като се събудя, си включвам телевизора и отивам да рисувам. И всичко, което съм чул, остава в подсъзнанието ми“, разказва той.

За картините си обаче казва, че те са само лична реакция на света около него и няма за цел да прави внушения чрез тях. Няма и конкретна политическа позиция.

„В момента работя най-вече портрети и то големи. Заради размера, по чисто технически причини, не можах да ги донеса в България, но по-нататък може да се случи. Ще видим. Има време“, казва още художникът, според когото големите картини въздействат много повече и са по-лесни за рисуване, докато малките изискват много повече концентрация и търпение.

За първата среща с българската публика Слободан Бойович няма притеснения, защото според него българите възприемат света по същия начин като сърбите.

„Ние сме един и същ народ. Вчера, като пътувах от сръбската граница към България, всичко изглеждаше еднакво. Само дето София много ми хареса, много ме изненада. С хората се разбираме, всичко е наред. Все едно не съм отишъл в друга държава. Така се чувствам – като в къщи.“

Вижте целия репортаж и разговора с художника Слободан Бойович:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Radmilata, ne se igraš sos rečite, hudožnik se prezimenjuva Bojovič, a ne kako e si naškrabalata – Boroevič, molim pažnjata na e tastaturata, da se ne edu gomnata u rana zorata…

  2. Eдин велик художник. играе с цветове като дете в детска градина. Най-добрият художник в Белград и след това другаде на Балканите . Слободан Бороевич Браво! Bсичко най-хубаво!

  3. филип гајич

    Голем сликар, и голем человјек, Слободан Бојович, ја сум гледао његова сликата и све убаво да убавито не можно да бидне, гранде художник, уме да игра и са лоптата и са квадратићи… троуглићи и ромбоиди, хармонија на бојата и склад на целината…