сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Спортът в американските училища и какво е да ходиш на училище през барикади

Спортът в американските училища и какво е да ходиш на училище през барикади

Американски футбол, баскетбол, хокей, бейзбол, софтбол… това са все игри, чието начало е поставено именно на американска земя. Историята на спорта тук e буквално преплетена с тази на страната.

В поредицата ни за американската образователна система в „Жива връзка“ днес говорим за спорта в училищата. И то за извънкласните дейности, а не за физическото възпитание, което разбира се, е задължително за всички в САЩ. На тях се гледа не като на задължение, а като на награда за децата.

Всеки училищен инспекторат си има лига, в която отборите се състезават целогодишно, а почти всяко училище си има и отдел, който се занимава с тренировките на децата и организира различни спортни събития.

Диана Михова разказва повече – вижте в репортажа във видеото долу:

Междувременно докато за повечето деца ходенето на училище е част от нормалното ежедневие, едни ученици в Южна Корея всеки ден преминават бодливи огради, пропускателни пунктове и противотанкови барикади, за да стигнат до училището, което се намира в демилитаризирана зона на границата със Северна Корея.

Преди години бившият американски президент Бил Клинтън нарече тази зона “най-страшното място на Земята”. Не така обаче се чувстват децата. Нещо повече – гимназията се e превърнала в желано място за много южнокорейски деца, които живеят в близост до границата.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …