неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Спортът като социална промяна според КЛЮЧарите Виктор Кирков и Калин Василев

Спортът като социална промяна според КЛЮЧарите Виктор Кирков и Калин Василев

Спортът, мотивирането на десетки хора за физическа и социална промяна и участието в предстоящия на 9 април Форум КЛЮЧ обединяват Виктор Кирков и Калин Василев, които гостуваха в еМисия България.

Виктор Кирков е мениджър на футболния „Отбор на надеждата“, като от четири години работи с младежи в неравностойно положение.

Проектът започва през 2011 г., а първото им участие е само година по-късно на световното първенство по футбол за бездомни в Мексико.

В началото Виктор е работил с по-големи младежи от центрове за временно настаняване, а сега в отбора се включват и момчета от институции, както и от ромските махали, първата от които е „Факултета“.

„Много от момчетата нямат дом, други живеят в незаконни постройки, при лоши условия. Опитът ни обаче е крайно успешен“, разказва той и дава пример с ромския отбор, завършил девети от 47 отбора.

Виктор казва, че вярва в образованието чрез спорт и че основната кауза в крайна сметка е социалната интеграция на младежите в неравностойно положение.

„Обясняваме им постоянно колко е важно образованието, даваме им персонални примери. Футболът, който е любимата им игра, ги извежда извън средата им. Над 70% от трениралите при нас са открили път в живота си, повечето намериха работа и квартира, някои станаха дори треньори“, разказва той.

Калин Василев пък е друг младеж, чиято мисия е да вдъхновява хора да излязат и да спортуват. Безплатните тренировки на открито носят бранда TURNOVO RUNS, тъй като се случват в и около родния му град, засега.

Това е социална гражданска група, който иска да увлече хората да излязат и да спортуват, не професионално, а като хоби, обяснява той за „фитнеса с елементи на бягане“, който предлага.

В търновския регион вече са проведени около 120 безплатни тренировки, като диапазонът на посещаващите ги е „от 4 до 74 годишни“.

„Интересът е огромен. Мотивираме ги в социалните мрежи, ходим по училищата. Самият аз давам личен пример със здравословния си начин на живот“, разказва Калин, който е загърбил научна кариера и образование в най-престижните университети в чужбина в името на тази кауза.

Чуйте какво разказаха двамата социални предприемачи и с какво смятат да вдъхновят за промяна публиката на Форум КЛЮЧ:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …