понеделник , 16 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Според експерти делото за КТБ ще претърпи провал

Според експерти делото за КТБ ще претърпи провал

За да коментират историческото внасяне в съда на мегаделото КТБ, в студиото на КОД 11-13 гостуват адвокат Николай Хаджигенов, Петър Илиев, зам.-главен редактор на вестник „Банкер“ и Вера Ахундова, председател на сдружението на вложителите в КТБ „Ние, гражданите“. Те се обединиха около тезата, че няма да има наказани за фалита на банката.

„Самият факт, че струпаха 15 000 страници, означава, че цялата прокуратура се е преместила на Луната. Това е правно малоумие, кой ще ги чете тези 15 000 страници? Това историческо дело ще се превърне в поредния провал на прокуратурата“, каза Хаджигенов.

„Този доклад има изключителна историческа стойност, но от правна гледна точка аз не мога да разбера как може да се опитваш да съдиш някого за престъпление, което е извършвал по занятие. Казваш, че неговите действия са престъпление, за нещо, което той е правил по занятие. Защото кредитите са нещо, което се извършва по занятие. Аз не си спомням през последните 10 години, обезпечените кредити да са забранени със закон и криминализирани, но явно прокуратурата живее в други времена“, коментира Илиев.

„През всичките тези години, те твърдяха , че са изнесени милиони лева в брой, в чували от 2-3 касиерки, след като стана ясно, че това е един камион пари и няма как да са изнесени в чували, промениха обвинението. Това беше лайт-мотива на обвинението през последните години“, допълни Хаджигенов.

„Банковата дейност е много детайлно регламентирана в европейското законодателство и предполагам, че в делото ще има много разминавания. Поради това, ние ще настояваме да има европейски представител на това дело и много внимателно ще следим как ще бъде разпределено“, заяви Ахунова.

Целия разговор, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …