вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Споразумението СЕТА – ползи и вреди за България
EM_BG_JOVKA картинка

Споразумението СЕТА – ползи и вреди за България

Кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова анализира ситуацията около Търговското споразумение между Канада и ЕС, по-известни като СЕТА. Междувременно канадския премиер Джъстин Трюдо заяви в Брюксел, че най-доброто тепърва предстои. Какви са реакциите и коментарите от Брюксел, обобщи Йовка Димитрова.

Съществува конституционна възможност в 14 държави да има референдум по тази тема. До сега не се е случвало в историята на ЕС държава да блокира международно търговско споразумение. Днес стана ясно, че много от опасенията са т.нар. алтернативни факти. ЕК днес е съобщила и че споразумението между България и Канада за отпадане на визовия режим вече е в сила и започва да се прилага, без значение кога СЕТА ще влезе в сила.

Днес от ЕК са обяснили, че нищо не се променя в европейското законодателство по отношение на ГМО-храните. България е една от държавите в ЕС, която не разрешава култивиране на своя територия на ГМО.

Даниел Розарио коментира темата с производството на ГМО-храните от Канада и заплаха ли са те за страните в ЕС, които са забранили производството и продажбата на ГМО-храни.

Народното събрание трябва да ратифицира СЕТА. Ако Конституционния съд отхвърли текстове от СЕТА това означава, че България може да блокира процеса във всички останали страни от ЕС. Необходимо е един Конституционен съд да каже, че текстовете противоречат на конституцията на тази държават и поради тази причина ратификацията не може да се случи.

Вижте също

medici

10 години от освобождаването на българските медици в Либия

През 2007 година благодарение на дипломатически совалки и усилията на бившата френска първа дама Сесилия …