събота , 24 март 2018
Начало / Код 11-13 / Спор в студиото: Каква трябва да бъде съдбата на паметниците от времето на комунизма?

Спор в студиото: Каква трябва да бъде съдбата на паметниците от времето на комунизма?

Палеж на кран прекъсна с поне седмица демонтирането на паметника пред НДК. Криминалният инцидент предизвика противоречиви мнения в обществото. Журналистът от БНР Петър Волгин дори подкрепи криминалното деяние. За да коментират сагата около паметника „1300 години България“, в студиото на КОД 11-13 гостуват бившият общински съветник Николай Белалов, членът на националното ръководство на ДСБ и председателят на младежкото ВМРО Михаил Петров.

„Аз съм против разрушаването на всякакви културни ценности, за съжаление, когато държавата отсъства това се случва. Това решене е незаконно, донесъл съм една скица, която е задължителна за всякакви монтажни и демонтажни дейности. Решението, което е взето е незаконно, защото няма подобна скица. Един от основните мотиви за премахване е, че паметникът и НДК са на едно и също място, а това не е вярно, както се вижда от скицата“, заяви Николай Белалов.

Според Стоян Михалев трябва да се премахнат всички паметници възхваляващи комунистическия режим.

„Палежът на този кран не е случаен. Този мономент, както и този на съветската армия са паметници на лъжата и пропагандата, тяхното място е в музея. Палежът, от своя страна, е терористичен акт, защото можеха да пострадат десетки души ако е имало хора в района. На всичко отгоре паметникът е направен „5 за 4″ – построен е некачествено и е опасен“, категоричен е Михалев

„Това е удар по председателството, защото този паметник, ще се премахне, а нов няма да има, така на това място ще има него грозно“, допълни Белалов.

Михаил Петров от ВМРО настоя за наказания.

„Хората, които подкрепят и насърчават криминални деяния, като г-н Волгин, трябва да понесат наказателна отговорност. Относно паметника, след като на две съдебни инстанции мина решението за премахването му, вече е късно за протести и преговори. Защо се протестира в най-гледаното ефирно време, а не през деня?“, каза Петров.

Целият разговор, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …