събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Спомняме си за Вацлав Хавел с изложба и пиеса в София

Спомняме си за Вацлав Хавел с изложба и пиеса в София

На 5 октомври чешкият президент, драматург и дисидент Вацлав Хавел щеше да навърши 80 години. В навечерието на годишнината Чешкият център в София припомня за него с изложба в дома на Киното. „Вацлав Хавел – политика и съвест“ показва комбинация фотографии и мисли на самия Хавел. Те са дело на известни чешки фотографи, които са съпътствали чешкия президент в културния и политическия му живот.

Вацлав Хавел е символ на „нежната революция“ и прехода от Чехия към Чехословакия и от комунизъм към демокрация. Мисли като тези, изложени на платната в Дома на Киното са били причина той да прекара няколко години от живота си в затвора. Това, обаче, никога не възпира Хавел да се отнася към политиката с „известно недоверие и здравословен скептицизъм“, както самият той казва.

„С един пример – последната негова работа като драматург беше написана за един политик, който напуска своята политическа кариера и е лишен от властта. Той, без да знае, че ще един ден стане президент и един ден трябва да напусне тази позиция написал тази пиеса като начало, недовършена, обаче първите черти на тая пиеса той е написал през 60-те години. И след 2011, когато той вече като един от гражданите в Чехия намира това нещо и се учудва колко са актуални“, разказава Катерина Хортаева, директор на Чешки център.

Вацлав Хавел е човек, който успява да живее според принципите и идеалите си без да загърбва реалистичния поглед над онова, което го заобикаля.
„Някои от хората се шегуваха, че промените през 89-та година в Чехия бяха най-голяма пиеса на Вацлав Хавел. Това беше неговият най-голям момент като режисьор. Но това е на ниво на шеги. Но според мен той е имал много добро отношение, добро разбиране за психология на човека, и на властта, и психология не само на човека, но и на държави, на отношения между политически субекти“, смята Хортаева.

Идеите на Вацлав Хавел, че гражданското общество най-добре ни позволява да се реализираме такива каквито сме, вдъхновяват мнозина. Усещането за време и принадлежност към него също са част от нещата, които вълнуват чешкия президент. Такива мисли не винаги успяват да бъдат събрани в думи, но неговите наистина успяват да уловят духа на епохата.

„Според мен заради факта, че това е човек, който е търсил винаги най-добра позиция, най… такава позиция, когато човек намира хармония с това, което е наоколо и какво му казва неговата съвест. И това търсене на някакви идеали без да е човек наивен, да е много идеалистичен, но да не оставя своите идеали в страни. До края на живота си да пита къде е смисълът, какво е важно – това би трябвало да се пази“, посочи директорът на Чешкия център.

В памет на чешкия президент и интелектуалец на 5 октомври – денят, в който той би празнувал своя юбилей, в София ще видим и неговата пиеса „Аудиенция.“

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …