събота , 29 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Спомените на Никола Анастасов събрани в “Истории с усмивки”
ANASTASOV картинка

Спомените на Никола Анастасов събрани в “Истории с усмивки”

„Истории с усмивки“ е книга спомен за известния български актьор и писател Никола Анастасов. В нея журналистът и кино и театрален критик Ирина Канушева събира лични, театрални и други истории, които обхващат близо 80 години и са разказани от самия актьор пред нея.

В един от цитатите в книгата, Анастасов казва: “Уважаеми читателю, всеки човек сам е драматург на своя живот. В тази книга ще намериш всичко за мен и против мен.”

„Истории с усмивки“ вече е по книжарниците, а премиерата й е довечера в книжарница „Хеликон“ на бул. „Цар Освободител“.

Опитахме се да съберем интересните и важни за него неща, както и максимално да запазя неговия стил на говорене, самоиронията му, разказа в еМисия България Ирина Канушева.

По думите й актьорът е имал много богат архив с материали за себе си, събирани от пресата, което изключително е помогнало в работата им.

За мен бе важно, че Кольо ми се довери. Ние не се познавахме, известно време опипвахме взаимно почвата, но след това той разкри цялата си душа, станахме приятели, срещахме се“, казва Канушева.

Тя отбеляза, че както при много други комедийни актьори, и Анастасов – когото повечето знаят като смешен актьор, е имал и друга страна – на тъжен човек, на когото се случват неприятни неща.

Никак не е лесно да си винаги смешен и забавен, но той имаше тази сила – ненапразно го наричаха Кольо Усмивката, посочи Канушева.

„Той беше уникален човек, направил е много неща, много е дал. Човек, който като те срещне, винаги е ведър и в добро настроение, винаги готов да ти даде частица доброта. Мисля, че чрез тази книга успяхме да предадем тази негова страна“.

Авторката си спомни още, че актьорът е имал цветист език, разказвал е много интересно, връщал се е често към любими случки от изключително пъстърия си живот.

Един от малко известните факти за Никола Анастасов например е, че е чел сатирични стихове, писани лично от Тодор Живков, които осмиват системата. В продължение на няколко поредни години бившият лидер му ги давал, за да се четат пред членове на Политбюро и Централния комитет на БКП.

Чуйте още спомени във видеото:

Вижте също

VELEV

Председателят на АИКБ: Предложените законодателни промени от омбудсмана и КНСБ са пиар

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев определи предложените законодателни промени …