понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Спомен за Шимон Перес: Невъзможно е само това, за което не си мечтал

Спомен за Шимон Перес: Невъзможно е само това, за което не си мечтал

Израелският държавник и бивш президент на страната Шимон Перес почина на 93 години. Соломон Бали от хуманитарната организацияорганизация „Б‘ней Б‘рит“, е имал десетки лични срещи с него, организирал е и негови посещения в България. Бали си спомни за срещите с държавника и разказа впечатленията си в еМисия България. Двамата са се запознали в началото на 90-те години.

„Имах щастието да присъствам на форуми, на които Перес е бил един от водещите говорители. Неговото присъствие е много силно, независимо дали си много близко до него или не толкова. Бих искал днес да поднеса съболезнования на близките му. Аз нямам усещането, че него го няма или няма да го има. Той е един от хората, които въплъщават понятието визионер – човек, който близо 70 години е в политиката“, сподели Бали. Той каза, че до вчера Перес е бил доайен в световната политика.

„Човек, който дава път на мечтите да се превръщат в реалност. Една от мечтите му е държавата Израел, каквато е тя днес с просперираща икономика, базирана на свободната икономика и иновациите. Винаги говореше за неща, които звучат странно и дори незъвможно. През 50-те години създаването на ядрени технологии в Израел е звучало безумно, но много отдавна е факт. Създаването на авиоиндустрия – също. Виждаме, че днес Израел е сред 30-те водещи икономики в света. По отношение на иновациите Израел е водеща сила“, подчерта Соломон Бали.

По думите му Шимон Перес има политически приятели, но и противници. „Но като човек, който е дал искрено всичко не само, за да същеструва Израел, но да е просперираща държаава, всички го обичат“, категоричен е Бали. Той добави, че бившият израелски президент е създавал около себе си атмосферата, че невъзможно е само това, за което не си мечтал.

„Израел е страна, в която споровете винаги са силни, много емоционални, дори прекрачват това ниво. Но Шимон Перес е един от старейшините на Израел. Участва практически във всичко, което се е случвало в последните 70 години в тази страна съвсем активно. Израелската политика е известна с това, че постоянно е арена на сериозни сблъсъци. Човек би останал с впечатление ще се избият, но не е така“, коментира Бали.

Той посочи, че мирът е предпоставка за просперитет и е нужното условие, за да се развиваш, да можеш да достигаш нещо. Соломон Бали цитира думи на Перес: „Старата политика отчиташе своите постижения чрез завоевания, политиката на бъдещето отчита своята чрез достижения“. „Хората в Израел се стремят към мир, а спорът винаги е как да го постигнат. Усилията на Перес са си стрували“, убеден е Бали.

Чуйте целия разговор със Соломон Бали в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …