сряда , 25 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Спомен за Ханс-Дитрих Геншер, политическия архитект на обединението
GESHER картинка

Спомен за Ханс-Дитрих Геншер, политическия архитект на обединението

На 89-годишна възраст почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, един от най-известните германски дипломати от новата история.

Журналистът Симеон Василев е участвал в превода и разпространението на биографията му в България и сподели в еМисия България някои от спомените и впечатленията си от германския политик.

Много силно подчертавам, че Геншер имаше едно много хубаво чувство за България и множество връзки с наши интелектуалци и политици, припомни журналистът.

Той определи германския политик като един от най-известните представители на „политическата архитектура“ в Европа и цитира думите му: „Не може на Западна Европа да й е добре, когато на Източна Европа й е зле“. Философия, залегнала в основата на неговата идея за обединение.

„Много малко хора знаят, че той изрече визията си за обединениетона Източна и Западна Германия още през 60-те години в Щутгарт“, добави Василев.

„Геншер е от поколението големи политици, които държаха на политиката на разведряване. Политическата му философия бе тази на отговорността, а не на насилието – нещо от което Европа най-много има нужда сега“.

Освен външен министър, Геншер е и дългогодишен председател на Германската свободна демократична партия, както и вътрешен министър в един от най-тежките моменти за Западна Германия, вкл. по време на терористичния акт от олимпиадата в Мюнхен.

Как са му помогнали изпитанията и има ли днес политици като него – чуйте коментара на Симеон Василев:

Вижте също

MITKO_SABEV картинка

Димитър Събев за огромната пропаст между бедни и богати в България

Икономистът и данъчен експерт Димитър Събев бе гост в студиото на еМисия България и коментира …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *