събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Спомен за героя полковник Борис Дрангов

Спомен за героя полковник Борис Дрангов

Полковник Борис Дрангов е роден през 1872 г. в Скопие. На 19-годишна възраст постъпва във военното училище в София. Още тогава се отличава с волеви характер, желязна логика, трудолюбие, стремеж към самоусъвършенстване и силно изразено чувство за справедливост, чест и достойнство.

Участва в Илинденско-Преображенското въстание. По-късно става преподавател във военното училище в София.

Участва в Балканската и Междусъюзническата война. Ранен е през 1917 г. в битка в околностите на Брод, при завоя на река Черна, а по-късно умира от раните си.

Повече за делото му в студиото на еМисия България разказа Райна Дрангова, една от неговите внучки.

„В семейството неговото име винаги се е споменавало с респект, уважение, почит и любов. Възпитавани сме да следваме неговия начин на живот и морал“, спомня си Райна Дрангова.

Тя посочи, че любовта и уважението му към българския войник е била безпределна.

Той е бил нежен баща, въпреки че е дълго е бил на фронта, но пише писма на децата си, сподели още тя и допълни, че за съжаление част от архива му е загубен.

Вижте разказа за геройството и честа на българския полковник Борис Дрангов във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …