сряда , 28 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Спомен за Георги Саръиванов с режисьора Росен Елезов и филма „Последната свобода“
ELEZOV картинка

Спомен за Георги Саръиванов с режисьора Росен Елезов и филма „Последната свобода“

Режисьорът Росен Елезов гостува в предаването еМисия България и си спомни за Георги Саръиванов. „Познавах го, бяхме близки приятели. Той не се е борил против комунистическия режим. Това е парадоксално. Той е невинно осъден. Бил на 23 години, когато му пришиват нещо“, разказа Елезов. Той посочи, че бащата на Саръиванов е от род, създал тъкаческата индустрия в България. Имало указ на Държавна сигурност да преследва тези хора.

„Той попада в затвора и присъдата е три пъти на смърт. Скалъпили са му обвинение, намерили са кошаревски свидетели. Сложили са му огромна верига от 22 халки“, разказа режисьорът. Години след като излязъл от затвора, Георги Саръиванов се преборил за веригата и успял да я вземе от Софийския затвор. „Когато снимахме филма, си беше нарисувал веригата много прилежно. Музиката от тази верига беше спомен за него. Пишеше, че е осъден на смърт за фретилетство – вероятно за вредителство, но бе написана неграмотно. Хората, определяли съдбата му, като образование и умствен багаж, можем да си представим какви са били“, коментира Елезов.

По думите му, Саръиванов неистово е жадувал свободата и излиза след 9 години от затвора. 9 години е живял всеки ден като смъртник. „Когато излиза, той си дава дума, че ще избяга от тази държава. Прави няколко неуспешни опита, но най-сетне бяга в Западна Германия. Той казваше: „Колко сладко нещо е да искаш да отмъщаваш и вътрешно да знаеш, че никога няма да отмъстиш, защото е нечовешко“, спомни си думите му режисьорът.

Приживе Саръиванов е искал поне морално да усети оценка в обществото, признание. „Те си отидоха с отворени очи – не видяха морална справедливост. Трябва тези хора да се изучават в училищата. Обществото ни е длъжно“, категоричен е Росен Елезов.

Би Ай Ти ще излъчи филма „Последната свобода“ в 18,30 ч. тази вечер. Вижте откъс от него и разговор с режисьора Росен Елезов в следващото видео:

Вижте също

EMBG_DEMOGRAFIA

Георги Бърдаров и Ирена Нанкова: Можем ли да се справим с демографската криза

България е една от държавите, чието население се очаква да се понижи драстично в следващите …