понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Споделено пътуване vs превозвачество на черно

Споделено пътуване vs превозвачество на черно

Какво означава споделеното пътуване и защо министър Ивайло Московски и транспортното ведомство си навлякоха куп критики с предложението да се наложи забрана върху него и върху сайтовете, които предлагат платформа за този вид организация на пътуванията.

По тази тема колегата Ивайло Везенков разговаря с Мирослав Димитров, един от хората, които използват този начин на придвижване.

По думите на Димитров идеята е абсолютна нелепа и неосъществима, като по тази логика би могло да се забрани и пътуването на стоп.

Сайтовете за споделено пътуване са нещо естествено и стават особено популярни през лятото, тъй като това е най-икономичният и екологичен начин за придвижване, убеден е той. „Не става дума дори за нещо по-евтино, а за социално общуване и съвпадение на интереси – вместо да пътуват четири коли с по един човек, пътува само една кола с четирима души“.

Според обясненията на транспортното ведомство идеята би трябвало да засегне само „предприемачите“ на черно, които събират пътници от гарите и извършват нелегални превози. Недоволството идва от транспортния бранш, който е срещу тези маршрутки, които правят бизнес без да плащат данъци, осигуровки и лицензи и возят с коли в неясно техническо състояние. Те ощетяват бюджета с десетки милиони левове и носят риск и за пътниците, тъй като не е ясна квалификацията на водачите.

Според Димитров между това и споделеното пътуване има огромна разлика, а първото би могло лесно да се контролира и регламентира.

„Помагаме на хората да пътуват по-удобно, по-бързо и по-евтино, като те сами организират пътуванията си. Няма как да се ограничат хората да бъдат социални. Ние не извършваме нищо нелегално. Ние сме една социална мрежа като „Фейсбук“, която просто свързва хората“, казва и Събина Андреева, администратор на сайт за споделено пътуване, в репортаж на Би Ай Ти.

„Този начин на пътуване няма нищо общо с превоза, който организират автобусните компании. Освен това няма как да се осъществява контрол. КАТ ще ме спре и ще ме пита дали пътуваме организирано и споделено ли? Това ми се струва просто абсурдно“, добавя Мария Ангелова, потребител на подобен сайт.

Вижте репортажа и разговора във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …