събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Специалист: Все по-трудно е търсещите и предлагащите работа да се срещнат

Специалист: Все по-трудно е търсещите и предлагащите работа да се срещнат

„Човек трябва да сменя попрището си всеки ден и да се учи, докато умре, за да е конвертируем на работния пазар“. Такъв съвет дава в еМисия България Надя Василева, специалист в агенция за подбор на персонал, която коментира последните тенденции.

Едно от нещата, които й правят впечатление напоследък, е силното разминаване между очакванията на търсещите работа и на работодателите. Според нея и двете страни стават все по-изискващи.

„Навлизаме в година, която ще бъде изпълнена с изненади за двете страни. Става все по-трудно те да се срещнат“.

Специалистът посъветва и двете страни да са адаптивни и гъвкави. Търсещите работа, според нея, трябва да са по-напористи и да подават документи на много места, тъй като не знаят откъде ще дойде късметът им. Работодателите пък – да са по-възприемащи и да не очакват, че всички техни изисквания „по списък“ ще бъдат изпълнени до последното, а да търсят кандидати, които притежават ценностната система, с която те биха се вписали в компанията.

Според нея младото поколение очаква да върши разнообразна и интересна работа – нещо, на което по думите й те са свикнали от Мрежата и което очакват и на работното място. Работодателите обаче не успяват да организират работата така, че да е интересна на младите, смята тя.

Василева подчерта няколко пъти, че на възрастните хора с умения също трябва да бъде даден шанс и да се използват възможностите им.

По думите й това е възможно и в аутсорсинг сектора, един от най-жизнените у нас в момента. Тя призна, че намирането на служители за него е трудно, има текучество, работата изисква много концентрация, налага смени, има динамика и не всеки би искал да работи това. За него са необходими хора с английски и поне още един западен език.

„Този тип специалисти се произвеждат много по-бавно, налага се внасяне на чужденци от Европа и то от развити страни“, казва Василева.

Сред другите по-търсени у нас специалисти тя изброи инженерите, мениджърите, специалистите по продажби, финансистите, счетоводителите, финансовите анализатори, както и хората със „занаят в ръцете“. Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …