събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Специалист: Как трябва да говорят и изглеждат политиците

Специалист: Как трябва да говорят и изглеждат политиците

Езикът на тялото на един политик, неговата походка, мимики, облекло, аксесоари са неизменна част от политическото говорене, убедена е проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика и комуникации в СУ.

Всичко това са умения, които трябва да бъдат усвоени много добре на високо ниво, в синхрон и без пропуски, коментира тя в разговор по темата в еМисия България.

Един политик не бива да е небрежно облечен, да е с прекалено скъпи дрехи и аксесоари по време на криза, да използва неподходяща интонация и мимики при говорене за драматични събития и т.н., даде пример тя.

Що се отнася до самата реч, у нас все още чуваме диалектни остатъци – меко говорене, „пернишко л“, мекане, които са недопустими, казва още специалистът. По думите й говорни грешки се прощават само когато насреща стои политическа личност, на която хората имат доверие.

Фразеологизмите и разговорният език могат да бъдат използвани, за да бъдем разбрани, да не сме скучни, да сме по-атрактивни, но не ако се засягат групи от обществото и техните каузи, смята още експертът.

Според проф. Мавродиева политическо говорене, което често прибягва до фразеологизми, жаргон и дори вулгаризми, често е това, което иска да чуе народът, но когато има езикови бариери, на международни форуми и срещи, то е недопустимо, а освен това и изключително трудно за превод. Други пък говорят толкова рафинирано и витиевато, че накрая човек се чуди какво точно е чул, посочва Мавродиева, която е убедена, че хората усещат все по-ясно лъжата, преиграването и фалша.

Извинението на един политик също върши работа, но само ако е убедително, искрено и част от устойчиво поведение, не и ако е ситуативно и заигравка, коментира още специалистът по повод редица извинения на политици в последно време.

Тя подчерта, че емоционалната спонтанна реакция в социалните мрежи, например, не отменя отговорността тази реакция да е премислена и отговорна.

Проф. Иванка Мавродиева смята, че българинът все повече „се усеща“, набира дигитална грамотност, разбиране за виртуални общности, политическа и гражданска култура. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …