четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / „Спаси София“ за съмнителния пожар в бившето кино „Възраждане“

„Спаси София“ за съмнителния пожар в бившето кино „Възраждане“

Пожар горя в неделя следобед в една от емблематичните сгради на София – бившето кино „Възраждане“, където допреди около година се помещаваше дискотека „Син сити“.

По първоначални данни на МВР той е възникнал на втория етаж, като възможна причина за него са бездомни хора, които са горили вътре боклуци.

Сградата е паметник на културата и е построена преди повече от 100 години, като по време на Втората световна война изгаря по време на пожар, но е възстановена благодарение на доброволчния труд на софиянци.

След 1989 г. сградата попада в частни ръце и са правени многобройни опити да бъде извадена от списъка със защитени сгради. В момента тя се руши, не е обезопасена, а достъпът до нея е напълно невъзпрепятстван. Настоящият собственик пък има планове да построи на мястото й 12-етажна лъскава сграда хотел.

Борис Бонев и Гергин Борисов от „Спаси София“ смятат за съмнително съвпадение, че само седмици, след като влезе в сила работен проект на общината, който предвижда позволяване на високо строителство там, сградата изведнъж лумна.

Двамата се свързаха с Би Ай Ти, за да алармират за разрушаването на архитектурното наследство на стара София.

Те са подали сигнал до Министерството на културата и Инспектората за недвижимо културно наследство още преди една година, след като работници им казват, че до два месеца сградата трябва да бъде разрушена. Отговорът е, че тя е била понижена от паметник на културата с национално значение до най-ниския клас подобни сгради веднага след нейната приватизация.

Според отговора промените по нея – като демонтирането на покрива и избиването на прозорци, не са съгласувани, а изграждането на 12-етажен хотел на нейно място е в противоречие със закона.

От „Спаси София“ внасят сигнал и до прокуратурата, която след цели шест месеца отговаря, че нищо не може да направи.

Настояваме новият министър на културата незабавно да върне сградата там, където й е мястото – сред архитектурните паметници с национално значение, само така собственикът ще бъде задължен да ремонтира сградата в оригиналния й вид, категоричен е Борис Бонев.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …