събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / „Спаси София“: Станциите за мониторинг на въздуха не показват достатъчно реалистична картина

„Спаси София“: Станциите за мониторинг на въздуха не показват достатъчно реалистична картина

Станциите за мониторинг на качеството на въздуха, разположени в София, не показват достатъчно реалистична картина, не са достатъчно на брой и адекватно разпределени, смята Гергин Борисов от организацията „Спаси София“, който гостува в „Жива връзка“ с колегата си Виктор Чаушев.

Двамата припомниха, че според редица анализи и проучвания на ЕК и неправителствения сектор отопляването на твърдо гориво (въглища) е основният замърсител на въздуха в столицата, следван от автомобилния транспорт. През последните дни замърсяването с фини прахови частици в София достигна многократно превишени нива.

В квартали като „Христо Ботев“, „Бенковски“, „Орландовци“ сигурдно над 90 на сто от населението се отоплява с въглища и въздухът там вероятно е много по-замърсен от това, което показват около десетте камери в столицата, отбеляза Борисов.

В момента станциите са разположени основно в юго и северозападната част на София, докато в източната има само една, добави и Чаушев.

Според Гергин Борисов интензивното използване на автомобили, другият основен замърсител, е резултат от дългогодишното занемаряване на градския транспорт в София и от липсата на достатъчно пешеходни и велопространства и алтернативи за придвижване.

В момента в София има 35 метростанции, но данните, които дори Центъра за градска мобилност публикува, показват, че въпреки усилията по разширяване на мрежата, общият брой на пътниците в градския транспорт намалява, вместо да се увеличава, подчерта той. Причината за това, по думите му, е, че наземният транспорт бива орязван, след като метрото стигне до някой квартал – логика, напълно противоположна на това в другите големи градове по света.

Отказваме да приемем готовите и възприети мерки и стратегии, които работят по света, отбеляза и събеседникът му по повод факта, че при смог в Париж пътуването в метрото е безплатно.

Трябва да има коренна, рязка промяна незабавно в такива случаи, категоричен е Чаушев, според когото Столична община разглежда градския транспорт като търговско дружество за приходи и разходи, а не като услуга в полза на гражданите.

Информационни кампании трябва да има непрекъснато, но само те не са решение – нужна е целенасочена политика на национално ниво, която да почне например да обръща енергийните помощи за социалнослабите не толкова към това да си купят дърва, а да кажем да им осигури отоплителни уреди на електричество, дава пример Борисов. Той напомня, че най-бедните и онеправдани групи са тези, които са сред причиняващите най-голямото замърсяване на въздуха.

Общината не само не ползва лостовете, които има, но и сама ги орязва. Дори да поиска повече автобуси, тя няма коли, водачи, а маршрутите са неадекватни на транспортните необходимости на гражданите, категоричен е и Виктор Чаушев. Според него общината се е отказала от хората, които спорадично ползват градския транспорт, но затова пък плащат пълната му цена.

Ръцете на СО са вързани и от закона за министервството на вътрешните работи, който предоставя организацията на движението на КАТ, отбеляза още Гергин Борисов. Така, по думите му, кметът на най-голямата община в страната трябва да се моли на шефа на СДВР за налагане на контрол. „Абсурдно е зам.-кметът на транспорта в столицата на България да казва, че не може да направи нищо, понеже „катаджията в малка транспортна комисия няма да даде“, добавя той.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

 1. Мерси г-н Виктор Чаушев и г-н Гергин Борисов!

  От доста време предполагах, че това с „мъглите“ е прах в очите на хората. От много време се опитват да ни обяснят, как всичко е като в другите столици, само дето имаме мал-шанса да живеем на място, в което „естествено“ се задържат мъгли и липса на вятър.

  Истината е, че трябва да се забрани продажбата на въглища и твърди горива, като ги направят в пъти по-скъпи от това да се ползва електричество, а в същото време най-бедните, тези които ни тровят всеки ден трябва да се осигурят помощи под формата на част от сметката за електричество.
  Всяко нарушение – глоба и отнемане на „чудото“ с което се отопляват. При първо нарушение – им се дава електрическа печка.

  За градския транспорт сте прав, но основния проблем там идва от липсата на строги изисквания за автомобилния парк – не може автомобили на по 20+ години да се движат по пътищата ИЛИ ако го правят да нямат катализатори и модерни филтри.
  На всякъде по света карат в столиците много автомобили, но са в пъти по-ЕКО и както отбелязвате има механизми с които да се накарат хората да ползват транспорт – повече трамваи и тролеи, които да свързват кварталите с метрото, както и по-нови и модерни превозни средства, в които хората да НЕ ги е гнус да се качват.
  Също така АГРЕСИВНО строене на буферни паркинги, а не както е сега по 200-500 паркоместа. Има нужда от такива за десетки хиляди. София няма да става по-малка.