понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Спаси София“: Булевард „Македония“ заслужава да диша

„Спаси София“: Булевард „Македония“ заслужава да диша

Една от важните и приоритетни теми за еМисия България е развитието на градската среда и публичните пространства. Затова днес обръщаме поглед към бъдещата реконструкция на бул. „България“ в столицата.

Какви са плановете на общината и какви са алтернативни предложения за по-добра визия на района – коментират Борис Бонев и Андрей Зографски от организация „Спаси София“.

Проектът на Столичната община предвижда трамвайните релси да станат зелени релси и сегашните паркинги да се асфалтират, да се засадят нови дървета и жив плет. Единствената новост е, че се добавя велоалея, която минава от северната страна на булеварда, отбеляза Борис Бонев.

По думите му проектът на общината не залага на модерни концепции за развитието на градските пространства, а най-лошото е, че само допреди 15 години покрай бул. Македония е имало пешеходни алеи със зеленина, днес заменени от паркинг.  Но тази промяна, която реално запазва сегашния вид на булеварда, не решава проблема на пространството, според нас, допълни той.

Според проекта на „Спаси София“ се освобождава повече място за пешеходци и велосипедисти.

„Сматаме, че такова пространство като бул „Македония“ заслужава да диша, заслужава повече внимание да се посвети на пешеходците“, посочи Андрей Зографски.

Искаме да постигнем кардинална крачка напред, защото няма как да очакваме на улица, заета от линии на трамвай и паркинг, хората да се задържат. Това пространстото изглежда много отблъскващо сега, категорични са от „Спаси София“.

„Не съм виждал друг град в Европа, където колата е център на градоуствойството и пленирането на гръда, където всяко свободно пространство се превръща в паркинг“, подчерта Борис Бонев.

Според тях нуждата от толкова голям паркинг по протежението на булеварда не е наложителна.

Същевременно архитект Явор Иванов, автор на визуализации към проекта на „Спаси София“ показа от самия билевард „Македония“ как би изглеждал той според проекта на организацията.

„В София пешеходните пространства са голям дефицит. В нашия проект не отнемаме нито пространство от автомобилите, нито трамваите, а ще добавим пространство за пешеходци“, отбеляза той пред колегата ни Десислава Микова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …