понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Социология и референдум: Ще скочат ли британците в бездната?

Социология и референдум: Ще скочат ли британците в бездната?

Социологията и референдумът във Великобритания – коментираха при Силвия Великова сънародничката ни Мария Спирова, във включване по скайп от Оксфорд, и социологът Евелина Славкова от Изследователския център „Тренд“.

Спирова разказа, че часове преди решаващия референдум британците са напрегнати, до известна степен панакьосани и с плаха надежда за възтържествуването на здравия разум.

„Вчера се състоя големият дебет на Би Би Си между подръжници „за“ и „против“ излизането на Великобритания от Европейския съюз. След дебата, пийпълметрията показа, че сред хората, гледали дебата, мнението кой го е спечелил  е разделено почти поравно. 17% обаче са хората, които се определят като объркани, неможещи да решат. Това създава напрежение и у двата лагера, защото през цялото време се бореха именно за тази полоса на все още нерешилите“, обясни още Мария Спирова.

По думите ѝ мейнстрийм мисленето е, че тези около 20% ще приемат Брекзит като скачане в бездната и ще гласуват в подкрепа на статуквото, което е за оставане на кралството в ЕС.

Спирова разказа по повод настроенията във Великобританив и за срещата си с възрастен британец.

„Робърт е представител на групата на по-възрастните англичани, които си спомнят Великобритания преди европейския проект, а кампанията се опитва да влияе. Това са хора, които имат носталгия към младостта, към една хомогенна Великобритания на градините и малките магазинчета за риба и пържени картофки. Робърт в много отношения е точно такъв. Той е ходещо клише от ситком на Би Би Си. Освен това обаче е човек, който не е загубил връзка с реалността. Живее на улица, която е видял как се променя през десетилетията – как се нанасят хора от различни крайща на света и това не му е навредило. Усетил е дори как ЕС е подобрил нещата, за които него го е грижа като околната среда. Трогателното в историята е, че това е човек, отказал да бъде манипулиран, който ще направи всичко по силите си да напомни на хората от своето поколени, че Европа е направена такава каквато е от хората, които си спомнят какво е било преди. Хора като Робът имат поглед върху дълъг период от време и понеже не е потънал в клишетата, които са комфортни и утешителни за човек, той е светъл и вдъхновяващ пример“, сподели Мария Спирова.

Тя цитира и резултати от свое блиц проучване, направено измежду 200 българи от различни точки на Великобритания, които показват около 10%, които казват, че подкрепят Брекзит, но и 90% наши сънародници, които твърдят, че е неразумно, при обективни послания, че това ще има негативен ефект върху икономиката на кралството, „да се постъпва по такъв начин, едва ли не, за да се размаха среден пръст на света“.

На свой ред, социологът Евелина Славкова коментира, че дебатите преди референдума са се отличили с наситеност от емоции.

„Това, което се случва във Великобритания, ще има отражение и върху нас. В Източна Европа и обществата и политическата класа вярват в европейските институции, след време ще започнем да виждаме и спрад в доверието към тях, а хората ще се почувстват излъгани, когато не потекат реките от злато“, каза тя.

Тя отбеляза, че за съжаление много теми, които засягат българското общество, отсъстват от реториката на политици ни.

„Не виждаме интерес у българските политици да се интересуват от външна политика. Ние не сме изолиран остров и каквито и да било геополитически ветрове минават и през нашата територия“, подчерта тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Британците сами биха си предизвикали национална катастрофа ако гласуват за Brexit. Всички умни хора в света им казаха, че това не би довело до нищо добро. Дано разумът надделее!