сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Социологът Живко Георгиев: Президентските избори ще бъдат претупани и ще възтържествува полюсът на властта

Социологът Живко Георгиев: Президентските избори ще бъдат претупани и ще възтържествува полюсът на властта

Имали сме и други случаи, в които по различни съображения, най-вече тактически, сериозните кандидати излизат на сцената буквално в последния момент, това е на път да се превърне в норма у нас.

Това припомни социологът Живко Георгиев по повод тишината, която партиите пазят около имената на кандидатите си месеци преди президентските избори.

Според Георгиев изборите най-вероятно ще бъдат претупани и ще възтържествува полюсът на властта.

„Както се очертава и по-къса предизборна кампания, това означава българинът да няма реална представа за тези, които ще избира, за техните каузи и идеи. Това олекотява изборния процес и пак няма да позволи информиран избор“, предупреждава той.

„Прави се всичко възможно избирателите да бъдат демотивирани, тъй като елитът няма нужда от същинско допитване до народа, а предпочита да решава помежду си политическите проблеми, къде публично, къде не дотам.

Това е трагедия, връщаме се към едни разбирания за политиката, характерни за 20-те години на XX век“, добави социологът, цитирайки Мусолини – че политиката е борба между малцинства.

По думите му освен всичко останало, изборите имат и познавателна стойност – те могат да послужат на опитните диагностици като моментна диагноза за състоянието на обществото, за тревогите, надеждите и кондицията му.

Според Живко Георгиев са били изпуснати много по-важни и големи въпроси, по които обществото би могло да упражни директното си участие чрез гласуване на референдуми – например по теми като присъединяването ни към ЕС и НАТО или моделът на приватизация. „Елитът си запази големите теми, а сега подхвърля някакви незначителни въпроси и до голяма степен обезсмисля пряката демокрация“.

Обществото ужасно се атомизира, нараснаха до необичайно високи равнища социалните, регионалните, поколенческите неравенства, което формира твърде много картини за света, твърде много диагнози за проблемите, които стоят пред обществото ни, коментира още социологът.

Има тотален дефицит на обществена надежда, обобщава песимистично Живко Георгиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …