петък , 17 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Социологът Стефан Георгиев: Няма логика реформаторите да предлагат мандата на ГЕРБ, след като той вече го е отхвърлил

Социологът Стефан Георгиев: Няма логика реформаторите да предлагат мандата на ГЕРБ, след като той вече го е отхвърлил

Рядко ми се случва да съм съгласен с Цветан Цветанов, но шансът кабинет на реформаторите да бъде подкрепен действително е 1% (по думите на Цветанов – бел.ред.). Много нелогичен бе ходът им да приемат мандата, но няма политическа логика, която да предполага такъв кабинет, особено предвид изхода от президентските избори.

Това коментира в еМисия България социологът от агенция АФИС Стефан Георгиев. Очаква се ГЕРБ да се срещне с Реформаторския блок в неделя или понеделник, за да обсъдят мандата.

Социологът обаче не вижда смисъл в това реформаторите отново да предлагат мандата на ГЕРБ, след като той веднъж го е отхвърлил.

„След загубата им на президентските избори, автоматично българският избирател каза, че този парламент няма мандат на доверие. Почти всички политически сили се обединиха около идеята да се ходи предсрочни избори.“

Според анализатора в момента наблюдаваме бутафорен опит за съставяне на кабинет с обличане на аргументи, че участниците в него имат воля и желание за това.

Той се съгласи обаче, че „копнеж за власт“ е добра формулировка за настроенията през последните няколко дни.

Най-важната задача, за Георгиев, е съставяне на служебен кабинет, който да подготви предсрочни избори и да се фокусира върху подготовката на страната за председателство й на ЕС от 1 януари 2018 г. Това, както и много сериозната мигрантска криза, са важните теми от дневния ред, убеден е той.

Георгиев призна също, че искрено се надява да не се стигне до промяна на избирателната система, тъй като това със сигурност ще окаже отрицателно влияние върху качеството на депутатите.

Надявам се разговорът за потенциални промени да продължи след предстоящите избори, но те трябва да бъдат проведени по старата система, добави той.

Чуйте целия коментар на Стефан Георгиев:

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …

Един коментар

  1. БРАВО НА BIT !!! Умеете по един интелигент начин да обедините българското духовно пространство на всички българи по света.