четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Социологът проф. Петър-Емил Митев: Започва ново Велико преселение на народите

Социологът проф. Петър-Емил Митев: Започва ново Велико преселение на народите

Миграцията е част от начина, по който се е формирало съвременното човечество. Новата ситуация се състои в това, че започва ново Велико преселение на народите. Светът е силно поляризиран. Това мнение изказа в предаването еМисия България социологът проф. Петър-Емил Митев.

„Демографският взрив в едни страни и демографския срив в други, пропастта в стандарта на живот, генерират силен наплив на бежанци. Много бежанци тръгват от централна Африка. Нас ни боли миграцията, свързана с Близкия Изток. Но тя не е единствената. Срещу африканската миграция преди години беше построена по-висока стена от Берлинската в испанската част на Мароко“, обясни Митев. Социологът посочи, че ЕС е стигнал до корена на проблема и предприема опити да смекчи дистанциите.

„Мигрантите бяха поканени в Германия. В основата на тази покана стои огромният факт, че Европа има нужда от нископлатена работна ръка. Европа още не е преживяла рецесията. Демографската диспропорция продължава, което означава, че работната ръка намалява, а трябва да се поддържат социалните фондове, защото Европа е социална“, убеден е проф. Митев. Той смята, че поддържането на социалните фондове може да стане най-удобно с нископлатена работна ръка – хора, които нямат много политически права и които нямат право на протести.

„Сега бежанците трябва да бъдат новите турски гастарбайтери, но ако това важи за Германия, то не важи за други по-малки страни като Словакия и Чехия. Те нямат нужда от такива гастарбайтери“, посочи социологът.

Според него България е попаднала в едно много особено положение. „Има централна тройка – Германия, Франция и Италия, които са „за“ интеграционни, конструктивни и положителни решения. Има и „лоша“ Вишеградска четворка. Има и Южна Европа, която гърците се опитват да консолидират“, анализира професорът.

Той обясни, че в тази ситуация България се опитва да изработи, безпрецедентно в най-новата ни история, самостоятелна външна политика. „Забележете един факт – вчера в 11 ч. Жан Клод Юнкер започна речта си. Орбан заяви точно по същото време, че нещата не се решават в Брюксел, а на българо-турската граница“, призова Митев. Според него външната политика на България в момента е интересна и самостоятелна.

Чуйте целия разговор със социолога проф. Петър-Емил Митев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …