петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Социолог: Устойчивите демокрации не се крепят само на бюлетина

Социолог: Устойчивите демокрации не се крепят само на бюлетина

Социологът Боряна Димитрова коментира статистически данни, според които 54-55% от българите, имащи право на глас, ще упражнят правото си. „Припомних си знаменитата фраза от българската литература: „Партията ни и без членове може да остане, но без кандидати за министри – не“, каза Димитрова и добави, че до сега не е предполагала, че може да се стигне до това партиите да нямат кандидати за президент.

Димитрова посочи някои въпроси, които тази политическа реалност повдига. Доколко хората се надяват, че един нов политик и едно ново лице може да промени балансите, самочувствието и да даде друг тласък на българския политически живот, имаме ли лидерско доверие и най-важното – дали самите хора мислят, че могат да променят нещо с гласа си. „Голям проблем е не просто, че не са посочени кандидатите, а че виждаме безсилие на самите парии да излъчат такива кандидати. Драмата между БСП и АБВ – това е отблъскващо. Вътре в БСП борбата става драматична, а вече дори не става въпрос кой ще победи. Драма има и в Реформаторския блок“, анализира социологът.

Тя подчерта, че има една сериозна криза, която е много отвъд кризата на рейтинги и проценти – състоянието на отношението между българите като избиратели и българския политически елит.

„Няма нито една устойчива демокрация в света, която да се крепи само и единствено на пускането на бюлетина. Поне нашето поколение помни времето, в което се пускаха 99% бюлетини, но това не беше гаранция за демокрация. Силни институции, компетентни и силни партии – те генерират и силно гражданско общество със силни медии и независим коректив. Но нека не забравяме, че това значи и силна опозиция“, каза Боряна Димитрова.

Тя коментира и пътя на България от евроеуфорията към евроскептицизма. „Освен от евросубсидиите и еврофондовете, има много неща, от които България реално се възползва – пътуването, възможността да се учи и да се работи в ЕС. Има и надежда за корекция на несправедливи решения чрез съда в Страсбург“, добави Димитрова. „От началото на кризата с бежанците, ние наблюдаваме използването на този хуманитарен въпрос – обръща се един тип говорене, всичко черно се стоварва на лицето и гърба на ЕС“, обясни социологът и добави, че ако българинът бъде поставен в ситуация да избира, той може да прецени трезво, че бъдещето на страната е в европейското семейство.

Според Димитрова, бежанската криза се използва много удобно от хора, които генерират колкото се може повече евроскептицизъм. Вижте целия разговор със социолога Боряна Димитрова и нейния анализ за предстоящите избори и нагласи в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …