сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Социолог: Промените в Изборния кодекс са абсурдни

Социолог: Промените в Изборния кодекс са абсурдни

Това, което се прие днес в парламента, е абсурд. Казваме, че в САЩ може да се направят 50 секции, но те ще са 9. Ако нашите депутати не са го осъзнали или нямат географска компетентност, то в Щатите има 9 града с население над 1 млн. Ще има 7 секции, ако съдеим по тази големина, в Турция. Изискването на едномилионни градове е абсурдно.

Това коментира социологът Алексей Пампоров по повод приетите днес промени в изборното законодателство.

Той смята, че заковаването на 1 млн. е случайно, защото в България има лесно боравене с цифри и „базова демографска некомпетентност в представата къде и колко хора живеят“.

„Другото изискване да има 10 заявления. Ами загубихте Австралия. Там, в най-големия град ще има 1 секция. Така че това е голяма недомислица, която ще падне в Конституционния съд, защото нарушава конституционни права“, посочи още Пампоров.

Според социолога, ако не бъде сезиран Конституционният съд, то вероятно ще има президентско вето.

„Бързаха да решат проблема с чужбина, с електронното гласуване, със задължителното гласуване. Опитваха се да вкарат тези точки, така че да анулират точки от бъдещия референдум, защото това не беше в дневния ред на парламента. Те се изплашиха, че референдумът ще го вкара в дневния ред на парламента и направиха целия този ужас, който наблюдаваме последните 5 дни“, каза още Пампоров.

По думите му депутатите не са ремонтирали Изборния кодекс, а са му нанесли тежки щети.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. виолета александрова

    Борбата Е..,не за колко секции ,А защо немогат да се върнат тук сънародници….Вярно има :свободна; Воля………………..НЕ на Повечето Секции…ДА .на Възможността Българите да си дойдат в РОДИНАТА..?! Къде Е Икономиката НИ…..? Ако Я има ..няма да имаме тези проблеми.!!!!!