четвъртък , 20 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Социалните мрежи водят до диагноза „остра социална изолация“
JIVA_MREJI картинка

Социалните мрежи водят до диагноза „остра социална изолация“

Почти няма млад човек, които на да ползва нито една от световно известните социални платформи. Това е нормално все пак живеем в 21-ви век, но до колко това е полезно? Според американския журнал по превантивна медицина едно от последните проучвания показва, че хората между 18 и 32 годишна възраст страдат от остра социална изолация. Какво представлява тази диагноза и кои хора попадат в нея, разказва Мирослав Балабанов.

Колкото повече време прекарват в социалните мрежи, хората на възраст между 18 и 30 години, толкова по-изолирани се чувстват те. Това сочи проучването на университета в Питсбърг и американското списание по превантивна медицина. Учените са установили, че дългите часове във фейсбук, туитър и инстаграм водят до сериозна социална изолация.

При хората, между 18 и 32 годишна възраст, които прекарват повече от два часа на ден в социалните мрежи има два пъти по-голяма вероятност да страдат от социална изолация. За сравнение, тези които прекарват по-малко от половин час сърфирайки се радват на пълноценен социален живот извън интернет.

Погледнато за седмица, хората които влизат в социалните мрежи повече от 58 пъти имат три пъти по-голяма вероятност да изпаднат в социален вакум. А тези пък, които посещават социалните мрежи по-малко от 9 пъти на седмица се радват своите приятели, както се казва “ лице в лице“

Подрастващите на моменти изглеждат, сякаш никога няма да отлепят телефоните от ръцете си, а това притеснява много родители и с право. Изследователите дори насърчават лекарите да питат пациентите си, страдащи от депресия по колко време дневно прекарват те в социалните мрежи.

Според специалистите социалната изолация е само началото на психологичните проблеми на хората, които живеят повече във виртуалната илюзия от колкото в реалността. Най-близките ни хора се превръщат в лица на екрана, а виртуалните приятелства, занимания, хобита и работа са неизменна част от живота на съвременния човек.

Отвсякъде се чуват предупреждения, че технологиите унищожават истинското общуване, че рушат връзките между хората и пречат на комуникирането – на истинското комуникиране.
Интернет общуването може да бъде полезно не ни разбирайте погрешно. Мрежите ни позволяват да се свързваме с хора, да обменяме идеи и ни предлага достъп до информация, която иначе би била трудна за получаване.

Но трябва да имаме едно на ум, че сайтове като фейсбук и туитър могат да бъдат причина и за сериозни проблеми. Като с всяко друго нещо е полезно, но в умерени дози и без да се прекалява. Много хора живеят буквално чрез телефоните си. Тази тенденция, по нищо не изглежда да се промени, а новите технологии ни заливат ежедневно с нови и нови кибер изкушения.

Вижте също

JIVA_JIVKA

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …