четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Социалните мрежи водят до диагноза „остра социална изолация“

Социалните мрежи водят до диагноза „остра социална изолация“

Почти няма млад човек, които на да ползва нито една от световно известните социални платформи. Това е нормално все пак живеем в 21-ви век, но до колко това е полезно? Според американския журнал по превантивна медицина едно от последните проучвания показва, че хората между 18 и 32 годишна възраст страдат от остра социална изолация. Какво представлява тази диагноза и кои хора попадат в нея, разказва Мирослав Балабанов.

Колкото повече време прекарват в социалните мрежи, хората на възраст между 18 и 30 години, толкова по-изолирани се чувстват те. Това сочи проучването на университета в Питсбърг и американското списание по превантивна медицина. Учените са установили, че дългите часове във фейсбук, туитър и инстаграм водят до сериозна социална изолация.

При хората, между 18 и 32 годишна възраст, които прекарват повече от два часа на ден в социалните мрежи има два пъти по-голяма вероятност да страдат от социална изолация. За сравнение, тези които прекарват по-малко от половин час сърфирайки се радват на пълноценен социален живот извън интернет.

Погледнато за седмица, хората които влизат в социалните мрежи повече от 58 пъти имат три пъти по-голяма вероятност да изпаднат в социален вакум. А тези пък, които посещават социалните мрежи по-малко от 9 пъти на седмица се радват своите приятели, както се казва “ лице в лице“

Подрастващите на моменти изглеждат, сякаш никога няма да отлепят телефоните от ръцете си, а това притеснява много родители и с право. Изследователите дори насърчават лекарите да питат пациентите си, страдащи от депресия по колко време дневно прекарват те в социалните мрежи.

Според специалистите социалната изолация е само началото на психологичните проблеми на хората, които живеят повече във виртуалната илюзия от колкото в реалността. Най-близките ни хора се превръщат в лица на екрана, а виртуалните приятелства, занимания, хобита и работа са неизменна част от живота на съвременния човек.

Отвсякъде се чуват предупреждения, че технологиите унищожават истинското общуване, че рушат връзките между хората и пречат на комуникирането – на истинското комуникиране.
Интернет общуването може да бъде полезно не ни разбирайте погрешно. Мрежите ни позволяват да се свързваме с хора, да обменяме идеи и ни предлага достъп до информация, която иначе би била трудна за получаване.

Но трябва да имаме едно на ум, че сайтове като фейсбук и туитър могат да бъдат причина и за сериозни проблеми. Като с всяко друго нещо е полезно, но в умерени дози и без да се прекалява. Много хора живеят буквално чрез телефоните си. Тази тенденция, по нищо не изглежда да се промени, а новите технологии ни заливат ежедневно с нови и нови кибер изкушения.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …