вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сорин Мойса за позицията на европейските социалисти за СЕТА

Сорин Мойса за позицията на европейските социалисти за СЕТА

Българската социалистическа партия, както и новоизбраният президент Румен Радев, по време на кандидат-президентската кампания, критикуваха остро споразумението между ЕС и Канада – СЕТА. Според тях, рисковете за здравето на хората и вредите върху българската икономика многократно щели да превишат ползите от отпадането на канадските визи за българи и румънци от 1 декември 2017 г.

На същото мнение ли са и европейските социалисти, на които през декември им предстои да ратифицират споразумението? Кореспондентът ни Йовка Димитрова разговаря в Брюксел със Сорин Мойса, който отговаря за СЕТА в парламентарната група на социалистите и демократите в Европарламента.

„Вярвам, че мнозинството от колегите ще подкрепят СЕТА. Дебатът в групата, на който да преценим всички елементи, които влязоха в последната минута, а именно интерпретативната декларация, позицията на Валония и на Белгия, индивидуалните декларации на няколко държави членки, на Комисията, на Съвета и на институциите, все още предстои. Всичко това трябва добре да се обсъди в групата, но съм убеден, че ще имаме позитивно решение“, категоричен е Сорин Мойса.

Той обясни, че не е разтревожен от настоящия вариант на споразумението с Канада.

По думите му арбитражният механизъм, заложен в СЕТА, няма да даде предимство на големите мултинационални компании.

„Това, с което разполагаме, е наистина балансирана система, която философски и на практика е подобна на начина, по който са организирани националните съдилища и международния съд на ООН – с публични съдии, с апелационен съд и с много прозрачност. Като цяло той ще е много близък до гражданското правораздаване“, обясни Сорин Мойса.

„Мога да гарантирам на вас и на българските зрители, които ни гледат, че споразумението по никакъв начин не се докосва до европейските правила за ГМО. Те остават каквито са сега. С други думи, никакво телешко с хормони няма да може да бъде изнасяно от Канада. Ако канадците искат да изнасят телешко в ЕС, те трябва да съблюдават всички европейски правила“, категоричен бе той.

Според Мойса, „войната срещу СЕТА“ е била прокси война срещу ТПТИ.

„Скритото послание беше, че ако можем по някакъв начин да спрем СЕТА, по дефиниция няма да има и ТПТИ. Има много напрежение и тревога в Европа (но също и в САЩ, вижте какво става там сега), че транснационалните компнии стават толкова големи и мощни, че задушават демокрацията. Както казах, не виждам проблем в текстовете на СЕТА, но тази тревожност е справедлива. Ако някои компании имат повече капитал от БВП на цели държави и по някакъв начин успяват да надделеят над демократичния избор на хората и над законите, които изразяват тяхното мнение, такова безпокойство би било основателно“, коментира Сорин Мойса и допълни, че ако има конфликт между капитала и обществото, той по никакъв начин не се отнася до СЕТА.

Той е убеден, че повечето от хората, които протестираха срещу СЕТА, не са го чели.

Сорин Мойса подчерта още, че не би си позволил да съветва социалистическата партия в България – БСП, каква позиция да заема спрямо СЕТА.

„По принцип винаги е по-добре да се води информиран дебат. Но дори не бих си и позволил да проявявам арогантност, да давам сигнал на БСП как да се държи по какъвто и да е въпрос“, заключи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …