вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Соня Найденова за отложената „екзекуция“ на Лозан Панов и целта на атаките срещу съда

Соня Найденова за отложената „екзекуция“ на Лозан Панов и целта на атаките срещу съда

Днес трябваше да е денят Х за Лозан Панов, но за учудване не се стигна до този резултат, а защо – можем само да гадаем.

Това коментира членът на ВСС Соня Найденова за случилото се днес в Съвета, който трябваше да обсъди сигнал на „Блиц“ – близка до депутата Делян Пеевски медия, срещу председателя на ВКС Лозан Панов заради участието му в протест в защита на отец Паоло Кортези. Мнозинството около главния прокурор напусна заседанието, като така наруши кворума, под предлог, че провежданото пред сградата гражданско бдение в подкрепа на Панов, е цирк, който им пречи.

Според Найденова обаче все още има възможност да се стигне до това прекратяването на мандата му да бъде предложено на президента, тъй като става въпрос за последователна атака.

Имало е и много по-болезнени и шумни протести пред сградата на ВСС, отбеляза Соня Найденова, според която той е бил далеч от „цирк“. Тя определи като напълно излишна театралността на напускането на членовете на ВСС, тъй като според нея е нямало какво да смути работата им.

Членът на ВСС отбеляза също, че днес е трябвало да обсъдят част от мерките, които Министерството на правосъдието предлага в изпълнение на препоръките от европейския одит на прокуратурата.

Найденова смята, че се цели публичното противопоставяне в техните среди да се представи като личностно разногласие, а не като принципни различия в концепции и идеи между отделните групи. Става дума и за нетърпимост към чуждото мнение, смята тя.

Според члена на ВСС е съзнателно търсен ефект съдът да се представя като единствен виновник.

Цялата тази кампания преследва и друга цел – да имаме удобен виновник за неслучането на съдебната реформа и за различните критики, които държавата ни отнася, под претекст, че само той (съдът – бел.ред.) отговаря за постигането на справедливост, ала той е само една от страните, докато европейският мониторинг касае много други институции, коментира Найденова.

Цел, според нея, е и да се замъгли разговора за недостатъчната ефективност в борбата срещу престъпността по високите етажи на властта, както и за това цялостна ли е т.нар. съдебна реформа, а атаките прикриват липсата на достатъчно ясен резултат от редица нормативни промени.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

3 коментара

 1. Гергана Атанасова

  Благодаря Ви, че ви има в ефирното пространство! Има много хора, които виждат какво се случва, но се чувстват сами в борбата с корупцията!!!
  Това, че хората във вашата медия имат свободата и силата да казват истината е шанс за всички мислещи хора да намерят съидейници.
  Желая Ви смелост и силен непреклонен дух!

 2. Няма видео 🙁

 3. Дървосекачът

  Ах, ах, ах, г-це Кулезич ! – какво Още чакате да поподхванете разговор със Хората ЗА Двустъпковата ?!
  …та Изказаното от г-ца Найденова и г-н Панов – Еднозначно определят че Е задължително Незабавното сформиране на Работната-Ни Група по Право/Юриспруденция !