понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Соня Найденова: „Яневагейт“ показа нежеланието да се стигне до дъното на един проблем

Соня Найденова: „Яневагейт“ показа нежеланието да се стигне до дъното на един проблем

Соня Найденова, която е член на ВСС, бе гост на Силвия Великова и коментира скандалите около органа и реформата в съдебната власт. Депутатът Петър Славов от Реформаторския блок пък коментира решението на парламента за АЕЦ „Белене“ и обясни какво предстои от тук нататък.

„Искахме да получим достъп до това арбитражно решение. Смисълът е преди народните представители да гласуват, да се запознаят с него“, обясни Славов по случая с АЕЦ „Белене“ „Доста от подозренията ни, които формулирахме и като въпроси към министъра, за съжаление се потвърждават – било е поръчвано най-различно оборудване, без да има договор. Радвам се, че все пак успяхме да видим решението на арбитража, макар и постфактум. То е около 400 страници. Много от депутатите приеха на доверие много от нещата, които бяха представени от министерството на енергетиката. Важно е, човек сам да си изгради вътрешно убеждение“, подчерта депутатът.

„Искахме да видим по какъв начин е водено това дело, как е бил защитаван нашия интерес и какво се е случило в хода на делото. Преди всичко сега ще настояваме да се формира максимално бързо една парламентарна анкетна комисия, на която тази информация да бъде предоставена и да се вземат предвид всички факти и обстоятелства, довели до това решение“, добави народният представител.

Той каза, че все още си задава въпроса как е възможно определени длъжностни лица от НЕК, без да имат санкциите на министерството или на министър-председателя, да поръчат оборудване за над един милиард долара. „Освен това ми се струва, че спешно и прокуратурата трябва да се запознае с това решение и по отношение на конкретни длъжностни лица да предприеме необходимите действия“, категоричен е Петър Славов. Според него Брюксел няма да допусне решението на българския парламент.

Соня Найденова от своя страна каза, че недоверието към органите на съдебната власт се прехвърля от прокуратурата и към съда и съответно към ВСС. „Не ми се иска този състав на ВСС да води първенството по най-лош. 25 години са завидна възраст за един конституционен орган. Голяма част от държавите в ЕС, които имат такъв независим орган за управление на съдебната власт, имат много по-малък живот. А една година е достатъчно време да се довършат въпроси, които са започнати“, каза Найденова.

Тя посочи, че са били заглушени опитите да се наложат правила, стандарти, да се отвори системата в комуникацията с медиите и гражданите с най-различни инициатива. „Бягам от думата скандал, защото не искам тя да слага отпечатък върху противоречията на мненията, които съществуват във ВСС. В никакъв случай скандалът не трябва да бележи един спор във ВСС, а това за какво се води той и с какви аргументи. В противен случай се избива в една емоционална атмосфера, за да се заглуши същината на спора“, подчерта Найденова.

По повод темата с АЕЦ „Белене“ тя каза, че е маниер на работа да се тича след събитията. Соня Найденова каза, че на срещата с членовете на съдийската колегия са разговаряли за уеднаквяване на дисциплинарната практика. „Не бих казала, че има трудост. Промените в тази част от ЗСВ, която касае дисциплинарната практика, бяха приети през лятната ваканция. От началото на нашия мандат до 1 юни 2016 г. по предложение на членове на ВСС са образувани 20 дисциплинарни производства, а повече от 90 са по предложение на административни ръководители“, обясни Найденова.

Тя каза, че след промените в ЗСВ очакването е, че ще се подобри работата на съдебната система. По повод текста за декларирането на членството в тайни организации, тя каза, че заради бързото приемане на този текст е останало неразбиране. „Или парламентът трябва да разтълкува какво влага в тези понятия като задължение за деклариране, или министерството на правосъдието да разясни“, подчерта членът на ВСС.

Тя каза, че ВСС няма какво повече да отчете по темата „Яневагейт“, а проверката е приключила безславно. „Яневагейт и Ченалова са две теми и можем само да гадаем какво отражение ще намерят в следващия доклад на ЕК. Тъжно, разбира се, защото това са събития, които се противопоставят дори на самите законодателни предложения и на амбицията на МП и с цялата актуализирана стратегия“, каза Соня Найденова. Тя добави и че все още няма яснота как в прокуратурата приключва досъдебното производство, но двата случая показват нежелание да се стигне до дъното на един проблем.
На въпрос как оценява разделянето на ВСС на две съдийски колегии, тя каза, че е минат транзитния период. „Тези затруднения и липсата на някаква осезаема разлика в работата се дължи на това, че работим в същия състав“, добави Найденова.

Чуйте целия разговор със Соня Найденова и включването на Петър Славов по темата за АЕЦ „Белене“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …