петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Соня Найденова: Странно, бързо и мълчаливо приеха промените в Закона за съдебната власт

Соня Найденова: Странно, бързо и мълчаливо приеха промените в Закона за съдебната власт

Тихо и кротко, без особени дебати парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, който предвижда спирането на парите за магистратски организации.
Соня Найденова, която е член на ВСС, гостува в студиото на еМисия България и коментира решението на депутатите.

„Вярно е, че инициатор са народни представители, но когато законодателните инициативи касаят съдебната власт, трябва да се консултират с върховните съдилища, които несъмнено имат компетенциите. Странно, бързо и доста мълчаливо протича този процес“, заяви Найденова.

Тя каза, че не би делила финансирането на европейско и американско. „Това са редица международни и чужди фондации, сред които и немски. Говорим за финансиране не само по линия на еврофондовете, но и на европейското икономическо пространство, швейцарско-българската програма, договорености с Исландия и Лихтенщайн, както и с Норвегия. Зададох си въпроса защо е това бързане“, посочи Найденова.

„Конституцията и законът за съдебната власт бяха променени миналата година. Въпросът с финансирането на професионалните организации бяха поставени и тогава, но той не получи подкрепа. Още тогава се даде знак, че тази тема няма да бъде оставена. Самите текстове, както са представени в тази крайност, повдигат много въпросителни. Опитах се да намеря сериозни и обосновани мотиви, но за себе си не намерих такава“, подчерта тя.

„Тази независимост се гарантира от бюджета. Ако законодателят предизвика тази рестрикция, той би следвало да осигури бюджетно финансиране“, посочи още Соня Найденова.
Найденова коментира и изказването на Павел Шопов, който е категоричен, че магистратите не трябва да се занимават с политика. „Граждански съвет за партньорство съществува към ВСС и ние сами го създадохме. Това са професионални организации на съдебните експерти или институти, които се занимават със съдебната власт. Създаването на такъв граждански съвет беше препоръка на ЕК и беше отчетена много високо като форма на комуникация и посредничество между ВСС и други НПО. Тя си има свои правила. За мен е учудваща тази активност в закона да бъде създадена такава комисия“, обясни Найденова.

Тя каза, че е опитала да проследи подобни рестрикции за българската армия и за МВР. Такива рестрикции не открих. „Тези рестрикции трябва да бъдат компенсирани. Срещу едно право стои едно задължение, така срещу едно ограничение трябва да стои някакъв друг компенсаторен механизъм“, категорична е Найденова. По думите й, няколко асоциации са излезли против предложените промени. Найденова смята, че каквото е ограничението за магистратите, би трябвало да бъде и за съдебните служители.

Соня Найденова коментира и казуса с ЦУМ-гейт. „Можем да коментираме само факта на прекратената проверка поради невъзможност да се установи какво са говорили тримата на срещата. Има интересно изречение от инспектората към ВСС – инспекторите са приели, че в тази среща няма нищо укоримо. Трябва да уважаваме решението на всички институции. Но това ще задава мярката на дължимото поведение. Доста разсъждения ще предизвика занапред“, заяви Найденова.

„Съжалявам, че ВСС не направи една проверка, която да направи всичко възможно да изясни добросъвестно какво се е случило. Положените усилия са тези, които трябва да убедят обществото, че ВСС има сили, капацитет и желание за проверката“, заяви още тя.

Междувременно повече от три часа депутатите препитват трима бивши военни министри във временната анкетна комисия.

Репортерът ни Стоян Тричков съобщи, че в парламента изслушват Ангел Найденов, Николай Ненчев и Аню Ангелов по въпроса за изтребителите. „Ангелов е заявил, че всичко зависи с какви средства разполага правителството, а Найденов смята, че не трябва да се допуска отлагане или прекратяване на процедурата за купуването на изтребителите. Ненчев е категоричен, че трябва всичко да се случва открито пред очите на хората и обществото“, каза Тричков. Очаквайте повече информация в централната емисия новини.

Вижте целия разговор със Соня Найденова от ВСС в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …