неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Соня Колтуклиева за новата дамска инвазия в европейската политика или коя е Тереза Мей

Соня Колтуклиева за новата дамска инвазия в европейската политика или коя е Тереза Мей

След като масово джентълмените абтикираха от отговорността след референдума на Острова, една жена се появи като нов кандидат за премиер на Великобритания.

Коя е Тереза Мей и може ли да бъде новата Желязна лейди на Обединеното кралство коментира Соня Колтуклиева от Лондон.

Напускайки лидерското място в Консервативната партия и подавайки оставка като премиер, Дейвид Камерън каза: „Аз напускам кораба, нека дойде друг капитан, който да го води по-добре от мен и да води преговорите с Брюксел“. Да не забравяме, че „Титаник“ е тръгнал от английско пристанище и тогава капитаните и строителите му са казвали: „Дори господ не може да потопи този кораб“. Вярвам, че няма земна сила, която да потопи кораба на Великобритания. Вчера Тереза Мей от всички кандидати за лидерството в Консервативната партия спечели половината от гласовете на съпартийтите си“, припомни Колтуклиева и добави, че пред Мей стои предизвикателството да излезе от Лондон и да отиде в провинцията, за да се пребори за гласовете на членовете на КП.

„Сравняват я с Маргарет Тачър, наричат я дори Желязната лейди, но според мен по-скоро прилича на Снежната кралица. Ще видим дали дъщерята на свещеник ще бъде по-добър премиер от дъщерята на бакалин“, каза още журналистката.

По думите ѝ Мей е политически гъвкава.

Първоначално тя се обяви в лагера на премиера в кампанията за оставане на Великобритания в Европейския съюз, но няколко дни преди референдума Мей като вътрешен министър пусна информация колко много имигранти има на Острова, посочи Колтуклиева.

Тя заключи, че в момента във Великобритания всеки ден се преживява епизод от сериала „Изгубени“ (Lost). „Не е ясно накъде, защо, как вървим и докъде ще стигнем“, каза журналистката.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …