понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Солта на земята“ на Вим Вендерс открива кино селекцията „Човек и природа“ в Дома на киното

„Солта на земята“ на Вим Вендерс открива кино селекцията „Човек и природа“ в Дома на киното

„Човек и природа“ – така е синтезирана селекцията на един по-особен кино фестивал с тематични филми за природата и екологията. Тя ще бъде открита тази вечер от 19,30 ч. в Дома на киното с шедьовъра на Вим Вендерс „Солта на земята“.

Филмът, който е излъчван и по Би Ай Ти, разказва за фотографа Себастиао Салгадо. През последните 40 години той обикаля континентите и става свидетел на някои от най-важните събития в най-близката ни история. Чрез своето творчеството Салгадо запазва и неотслабваща вяра в човешката цивилизация.

С филма започва и поредица от други прожекции на екологична тематика – на всяко първо число всеки месец поне до края на годината. Всяка от тях ще бъде придружена и от дискусия на съответната тема.

Тази серия е функция на вярата ми, че едно общество се възпитава, а отношението към природата е функция на това, което знаем за нея, обясни за Би Ай Ти организаторът Христо Христозов.

Започваме с този емблематичен филм, който показва, че с вяра и усилие природата може да се възроди, добави той.

Христозов се надява прожекциите да станат традиция в Дома на киното.

Елица Иванова от Българската фондация биоразнообразие пък разказа за проекта „Солта на земята“ на Атанасовското езеро. Тя ще говори за него и след днешната прожекция.

Ние сме солени същества, солта е в нашия организъм и ни владее и без нея ние не можем да живеем, каза Иванова. По думите й проектът търси симбиозата между земята и хората, защото „природата не е за хората, а със хората“.

Иванова отбеляза също, че българската черноморска сол е прекрасна, въпреки модата напоследък да се предпочитат други, като хималайската например.

В ефира бяха показани и фотографии от пленера на Атанасовското езеро, където минава един от основните миграционни маршрути на птиците – Виа Понтика.

Вижте целия разговор с двамата събеседници, с които се срещна Десислава Микова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …