четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Соломон Бали: За съжаление се налага да припомняме защо евреите е трябвало да бъдат спасявани

Соломон Бали: За съжаление се налага да припомняме защо евреите е трябвало да бъдат спасявани

Вчера Израел почете паметта на милионите избити от нацистите евреи в Европа с различни церемонии и мероприятия, основното от които бе пред мемориала и музея „Яд Вашем“ в Ерусалим, където бяха положени венци и цветя. Австрийският канцлер Кристиан Керн беше гост на мероприятията.

Темата на тазгодишните възпоменания е „Възстановяване на тяхната идентичност: съдбата на човека по време на Холокоста“.

САЩ също почитат паметта на жертвите на Холокоста в 8-дневен период, като започват от неделята след дните Йом Хашоа. Президентът Доналд Тръмп посети Националния музей в памет на жертвите от Холокоста.

По телефона в еМисия България се включи Соломон Бали, председател на българския клон на „Бней брит“, най-голямата еврейска организация, създадена в САЩ.

Организацията е създадена 1843 г. и все още е най-голямата в света с над 200 хил. члена в 58 държави, като подпомага еврейските общности, човешките права, демокрацията и толерантността, припомни той. В момента тя организира и дискусия по темата.

„Популяризираме историята на България по отношение на Холокоста – с величавите й моменти и тези, от които всички би трябвало да се срамуваме. Издадохме и за пръв път в САЩ на английски протоколите на Светия синод на БПЦ.

За съжаление се налага да припомняме защо евреите е трябвало да бъдат спасявани, както и че в тази история има както хора, пред които трябва да се прекланяме, така и отвратителни убийци и нацисти“, заяви още Бали.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. А водещия е толкова неадекватен… Остави човека да си води монолог! Само повтаря, че бил включил наживо..