четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Соломон Бали и Зелма Алмалех за езика на омразата, който ни разделя

Соломон Бали и Зелма Алмалех за езика на омразата, който ни разделя

Защо властва езикът на омразата и кой подклажда ксенофобията в България, коментираха Соломон Бали и журналистката Зелма Алмалех в студиото на еМисия България.

„Езикът на омразата се храни от страха, а страхът го налагат недобросъвестни политически деятели. Много е лесно да се прави пропаганда през страха. Тя в последствие обаче бива плащана много скъпо“, коментира Соломон Бали. По думите му, търпимостта към езика на омразата е изключително висока и обществото започва да свиква с това, а това говори за много проблеми. „Ние позволяваме този тип вируси да бъдат имплантирани“, добави Бали.

„Няма какво да крием, че и ние, медиите, сме виновни. Дори такива дребни неща, когато се извърши някакво престъпление, се казва „циганин направи това и това“. А както знаем престъпленията ги извършват много хора, но го няма определението от каква народност е този човек“, смята Зелма Алмалех. Според нея, това е много удобно на политиците.

Олга Узунова е на премиерата на книгата на палестинския поет Хайри Хамдан „Един живот не е достатъчен“. „Културата събира хората, народите и мислите. Един човек може да пътешества само чрез книгата от една култура и страна в друга. Погрешните мисли дори и чрез книгите могат да разделят народите“, обясни Хамдан.

„И други места също ще откажат да приемат бежанци. Хората, които живеят в тези села, имат битови проблеми, които действително ги тормозят всеки ден и да се отворят към чужденците. Те поставят бариери дори към събеседника, комшията и роднината“, на мнение е поетът.

„Човещината може да обедини хората“, добави още той. По думите на Хамдан, проблемите, които стоят пред Изтока и Запада като народи, са почти еднакви – битът е тежък, търсене на себе си и осъществяване на мечти.

„Езикът на омразата е толкова силен заради вътрешните проблеми. Когато те надделяват над свободното мислене, човек се затваря в себе си и търси спасение в национализъм, спасяване на нацията и т.н. Трябва да се търси общото“, убеден е Хамдан.

„Тази несигурност в нашето общество кара хората да се връщат в миналото, но в една вредна и националистическа посока, защото трябва да гледаме напред и това, което се случва сега. Миналото е минало, то трябва да се оценява, но не и да търсим псевдогерои, както е например случая с ген. Луков“, коментира Зелма Алмалех.

Те коментираха и децата, които стоят на караул до паметника Васил Левски с оръжие в ръка. „Това е ужасно. Това са го правили нацистите в някакъв друг контекст, това са го правили и най-върлите болшевики. Децата няма от това да станат по-родолюбиви. Не могат да ги тросват по този начин. Това е нечовешко да държиш 4-5 годишни деца като истукани“, подчерта журналистът.

„Има родолюбие. Тя казва всичко и е свързана с много позитивни неща. Днешният свят е шарен, трябва да носим цвят в него, но кафявото, някак си не е най-доброто“, убеден е Соломон Бали.

Чуйте целия разговор със Соломон Бали и Зелма Алмалех, както и думите на поета в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …