събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / София Владимирова: СЕМ обмисля да вкара в регулация и сайтовете

София Владимирова: СЕМ обмисля да вкара в регулация и сайтовете

Новият председател на СЕМ София Владимирова гостува в студиото на еМисия България и коментира кои ще бъдат приоритетите й като председател. Тя бе избрана на 9 май.

„Приоритетите ми са в две посоки – аз поемам едни административни отговорности и за мен ще бъде много важно да повдигна въпроса за бюджета на СЕМ. Не можем да правим добра качествена регулация, ако не сме финансово обезпечени. Когато не можем да инвестираме в техниката и хората, започва да изглежда сякаш секторът се развива, а ние не. 1 310 000 лв, е бюджетът на СЕМ“, обясни Владимирова.

Увеличението, което ще се поиска е, че искат допълнително пари, но искането ще бъде подкрепено с обосновка.

„В СЕМ работят експерти, които имат специфична експертиза. Голяма част от тях са на пенсионна възраст. На последните 4 конкурса се явиха едва трима човека, от когото взехме само един. Ние не сме атрактивни за младите хора“, обясни Владимирова. Тя добави, че нямат възможност да изпратят експерти на международни семинари.

По думите й, целта е медиите да припознават СЕМ като предвидим партньор. Тя ще работи и за по-добра комуникация с други органи и неправителствени организации.

„Регулацията ще започне да отстъпва на саморегулацията. Започнахме да ставаме свидетели на това как журналистиката се използва за средство на търсене на това как да покажеш личната трагедия по един недопустим начин. Там СЕМ трябва да се намесва, трябва да бъде категоричен в своите решения и много често викаме медиите, от които има по-чести оплаквания, за да говорим за това. Смисълът на регулацията не е да наказваме, а да има превенция. Но когато се налага СЕМ да издава санкции“, подчерта Владимирова.

Новият председател на СЕМ посочи, че съветът трябва да бъде проактивен по отношение на електронните медии и сайтовете.

„Този разговор се води в цяла Европа и не можем да се правим, че този въпрос не ни засяга. Пълна регулация не мога да си представя как може да се случи. Но да, трябва да има промяна на закона, защото така действащият Закон за радиото и телевизията предлага регулация само на радиото и телевизията, но не и на сайтовете“, обясни София Владимирова.

„Но те са така или иначе все по-голяма част от медийното пространство. Трябва да водим този разговор как да защитим именно тези тесни места – потребителите и децата. Въпрос на бъдещето е как да защитим и съдържанието. Сигурността е тема, която рано или късно ще бъде сложена на масата и по-добре рано“, смята новият председател на СЕМ.
Тя е категорична, че е необходима промяна в Закона за радиото и телевизията като посочи и че сайтовете също трябва да бъдат регулирани.

„СЕМ няма законодателна инициатива, но ние имаме много предложения, до които сме стигнали чрез работата си и неща, които трябва да се променят. Законът за радио и телевизия не е свещена крава, която не трябва да се пипа“, смята Владимирова.

Според нея трябва да се преосмисли забраната за обявяване на резултатите по време на изборите. „Тази тема трябва да бъде повдигната и си даваме сметка, че когато една забрана не се спазва, тя по-скоро пречи“, добави още тя.

Чуйте целия разговор с председателя на СЕМ София Владимирова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …