понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / София Владимирова от СЕМ: Медиите се държаха достойно при отразяването на трагедията в Ница и преврата в Турция

София Владимирова от СЕМ: Медиите се държаха достойно при отразяването на трагедията в Ница и преврата в Турция

Медиите не си дават сметка за това как зрителите и слушателите приемат информацията, която им се поднася. Това каза София Владимирова от Съвета за електронни медии (СЕМ) пред Силвия Великова.
„Когато си от другата страна, виждаш колко е важна информацията, която даваш и начинът, по който съобщаваш фактите. Виждаш как хората се доверяват и си давам сметка как понякога сме били безотговорни – като деца с кибрит. Тези неща оказват изключително силно влияние върху аудиторията“, коментира Владимирова.

Според нея медиите в България започват постепенно сами да се справят с проблемите. Един от тях е свързан с децибелите на рекламите. „Би Ай Ти е телевизията, която най-малко се изкушава от скандалното и жълтото, показва резултатът от последния доклад на СЕМ. Въпросът е доколко аудиторията очаква да види шокиращи кадри и доколко медиите ги показват самовлюбено, защото ги притежават и могат да ги покажат“, посочи представителят на регулатора. Според нея целта на СЕМ не е да глобява, тъй като паричната санкция не може да промени нищо.

„Трябва да даваме информация на аудиторията, без да я караме да се ужасява и да се страхува. Бих казала на медиите, че зрителите не остават безучастни. Много зрители казват: „Невъзможно е да гледаме, животът ни се струва още по-черен или сив“, разказа за сигналите в СЕМ Владимирова. Според нея медиите в България се ползват с огромно доверие и трябва да носят отговорност. „Не съм чула от някой чужденец репликата: „По телевизията го казаха“. В България този аргумент слага край на спора и се приема за факт“, добави София Владимирова.

Тя посочи, че медиите са си „отгледали“ експерти и за нищо на света не искат да си сменят с други. Това са познати лица от екрана, но показва липса на гледни точки. Тя смята, че този кръг от експерти и политически лица трябва да бъде разширен. Огромен е проблемът с езика на омразата в политическите телевизии. „Ще влезем в диалог, за да помислим за промени там“, посочи Владимирова. Тя каза, че собствеността на медиите винаги е била много чувствителна тема и очевидно въпросът е на дневен ред. Според нея, Законът за радио и телевизия трябва да претърпи промени. По отношение на обединението на БНТ и БНР, тя има два въпроса – защо се прави и как се прави.

„Едно самоцелно и механично сливане на администрации кому би донесло полза? Докато няма реален и аналитичен отговор на тези въпроси, всичко друго остава в полето на приказките на маса“, коментира Владимирова.

Според нея българските медии са се държали достойно при отразяването на ситуацията в Турция и атентата в Ница. „Международните новини се върнаха в новините. В СЕМ няма нито една жалба, която да касае отразяването на тези два случая“, каза Владимирова. Според нея обаче медиите допускат грешки, когато става дума за България. Най-критичен е случаят с отразяването на трагедията с Цветелина Стоянова. „Той показа доста неприятна тенденция – че не се съсредоточихме върху важните въпроси“, обясни Владимирова.

Как ще процедира СЕМ с „Шоуто на Слави“ по време на референдума и по време на изборите, какво е мнението на София Владимирова за отразяването на стрелбата срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и каква роля играят социалните мрежи, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Мишоците от СЕМ се изпокриват, когато в медиите открито се разпространяват лъжи, манипулации или се прикрива информация от обществото. Важното е да не се задават неудобни въпроси на император Тиквоний, и всичко е наред.