четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / София в етюди през обектива на Иван Шишиев

София в етюди през обектива на Иван Шишиев

София е шарена, черно-бяла, светла и мрачна, снежна и слънчева, пълна с усмихнати и забързани хора, с весели и тъжни животни, София протестира и празнува, София отблизо и София отвисоко – целият град е в „Етюд-и-те на София“. ТОВА е уютна фейсбук страница за столицата и всичкият живот, който кипи в нея.

„Исках да покажа абсолютната София – всичко от арт фотография, до ежедневни събития като протести или например едно куче, което днес намерих, на ръба на измръзването (ето го ТУК)“, разказа авторът Иван Шишиев в предаването „еМисия България“ по BiT.

Самото име на страницата му е игра на думи. „Етюд-и-те“ – етюд означава „част от“ и може да бъде както част от сграда, така и всеки един от нас“, обясни фотографът, който се вдъхновява много от уличните музиканти, особено от младите цигулари по „Графа“. „За мен „Графа“ е гръбнакът на София – със своите площади – „Гарибалди“, „Славейков“, „Св. Седмочисленици“, който, противно на всички разбирания, не е градинка, а площад, Попа. „Славейков“ е книжното сърце на София“, разказа Иван.

В „Етюд-и-те на София“ има много фотографии с рядкосрещани гледни точки към емблематични сгради и места, често снимани от високи места. „Не е важно къде живееш – може да имаш малко уютно място, но с най-красивата гледна точка на земята. Това само напомня, че един обикновен човек може да бъде най-щастливият човек на Земята“, твърди Иван Шишиев.

Въпреки възможностите на дигиталните технологии, фотографиите му са необработени. „Единственото, което правя, е да увеличавам контраста, иначе не обработвам снимките“, обясни той.

Шишиев снима преди около две години. „Винаги съм се интересувал от фотографията, но започнах да се занимавам по-задълбочено по време на Окупацията на Софийския университет. После обикалях из Европа – на стоп, с автобус, ферибот, снимах катедрали, така се оформи виждането ми“, разказа фотографът.

Страницата му във Фейсбук пък е на по-малко от година. Вече има повече от 18 000 верни последователи, а снимките му се радват на огромно внимание.

Завършил Семинарията, после Богословския факултет, Шишиев открива връзка между религията и таланта си. „Богословието е призма. Има една тънка линия, която може да ти покаже ъгъла, от който могат да се видят добрите неща, добрините. Малко е особено. Много хора ги пропускат – те са в детайлите, например една жена, която вижда котка, куче, просяк, не казва нищо, само оставя нещо и продължава. Да видиш тази точка и това може да оправи целия ти ден. Трябва да се научим да виждаме романтиката в малките неща“, каза той.

Младежът работи в един от Информационните туристически центрове на София и води поклоническите маршрути. Досега е направил две изложби, за 2016 г. планира още и се надява да превърне Фейсбук страницата в истински уебсайт.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …