сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / София МЕНАР: Картини от Близкия изток и Северна Африка

София МЕНАР: Картини от Близкия изток и Северна Африка

Вече традиционният за софийския културен календар фестивал за кино от Северна Африка и Близкия изток – София МЕНАР, започва на 14 януари. В рамките на две седмици предстоят премиерни прожекции на повече от 50 филма от региона.

На фокус в осмото издание на фестивала са жените режисьори. „Те все повече се изявяват. Когато започнахме фестивала, нямахме нито един филм на дама, а сега имаме седем“, разказа в „еМисия България“ по BiT Здравко Григоров от сдружение „Позор“, което организира фестивала. „Ще открием с филма „Шарения остров“, заснет на остров Хормуз, който е иранска територия. Жените там рисуват с разноцветен пясък и печелят от продажбата на творбите си, като се стига до там, че една жена да заяви на мъж, че тя го издържа, а това е силна позиция в такова общество“, допълни Григоров.

За първи път филми от Бангладеш, Бахрейн и Киргизстан

С всяка година фестивалът разширява все повече обхвата си – сега за първи път са селектирани филми от Бангладеш, Бахрейн и Киргизстан.

„Сюжетът на филма от Бахрейн е изграден около едно дърво, никой не знае как расте то. Това е една лична история на богат човек, който иска да има деца, има само едно, което има увреждания, а човекът изпада в драма дали да има още деца. Това дърво е в развръзката. Филмът от Бангладеш е за еманципацията. Там жената няма собствен адрес – заглавието на филма е „Нейният неизвестен адрес“, главната героиня се опитва да застане срещу традицията и да намери своя собствен адрес“, обясни организаторът.

Филмът от Киргизстан представя живота на великата царица Курманджан Датка. Още в ранна детска възраст ѝ е предречено да поведе своя народ и да се превърне в една от най-влиятелните личности сред източните народи. Освен че е най-гледаният филм в страната, той е и предложението на Киргизстан за чуждоезичен Оскар.

„Тази година има и българско предложение – дебютния филм на Атанас Куцев „Истинско щастие“. Извън региона е, но много харесахме филма“, сподели Григоров.

Документално

София МЕНАР има традиционно силна документална програма. „Можем да я разделим на две – осем заглавия са класическа документалистика и филми за пътешественици в програмата „Керван сарай“. Ще ходим из цял свят. Ще минем по един поклоннически маршрут, ще слезем по течението на река Карун в Иран от извора до Персийския залив, другият е „Споделена мечта“ за трима приятели, които обикалят света на велосипеди“, разказа Здравко Григоров.

„Продукциите стават все по-качествени и се променят според събитията в региона. Имаме специална късометражна програма с филми за конфликта в Сирия и на бежанците. Има и пълнометражен филм – „От началото на нула“, за най-големия лагер в Йордания „Заатари“, обясни още той.

Заедно с Ангел Хаджийски – другия организатор на София МЕНАР, са изгледали повече от 2000 филма, за да изберат 50-те заглавия в тазгодишната фестивална селекция. Станали са много критични към качеството на продукциите, споделя Здравко Григоров.

„Темите не са толкова много и постоянно се повтарят, Събитията в региона постоянно присъстват във филмите, избираме най-добрите. Много е трудно да селектираме иранските филми, защото са много добри и се ограничаваме в броя – тази година има осем, а можем да направим фестивал само за иранско кино“, подчерта той.

Организаторът препоръчва

Иранското кино е традиционно силно представено на София МЕНАР. Най-напред Здравко Григоров посочи филма „316“. „Това е история, разказана, без да се показват лица на хора. Става дума за обувките на хората – забележителен различен начин на разказване“, каза той.

„316“ е един от любимите ми филми. Имаме малко комедии, което винаги е проблем – филмите от тези региони винаги са драматични, затова искам да акцентирам върху „Оркестърът на слепите“. Това е марокански филм, който разказва за музикантите от един оркестър – те се представят понякога за слепи, за да участват в женски събирания, а резултатът е много комичен“, допълни Здравко Григоров.

В рамките на фестивала ще има и литературни четения, за първи път и на стихове на палестински поетеси, четене на поезията на Руми, както и на „Пророкът“ на Халил Джубран.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2016/01/08/SOFIYA_MENAR.webm[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …