петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / „София филм фест за учащи“ – как се възпитава вкус към доброто кино у младите

„София филм фест за учащи“ – как се възпитава вкус към доброто кино у младите

За седма поредна година у нас се провежда „София филм фест за учащи“. Основната мисия на форума е да възпитава вкус за добро кино у младите хора.

Входът е свободен за ученици и студенти, а прожекциите в Дома на киното са всеки понеделник около 6 ч. в зависимост от дължината на филма.

За клуба в „Жива връзка“ разказаха Светлана Дамянова и Христо Христозов.

Добър вкус се възпитава със специално и добре подбрана селекция от филми и съдействието на нашите лектори – директора на Българската национална филмотека Антония Ковачева и проф. Георги Дюлгеров, каза Дамянова.

„Идеята за създаване на подобен клуб, чието продължение в момента е дискусионният клуб за българско и европейско кино в Дома на киното, бе да съберем младите хора, които имат желание да видят некомерсиално, нетрадиционно кино през цялата година, а не във фиксирано време, като им дадем възможност да разсъждават и да обменят мисли по филмите“, обясни тя.

По думите й неслучайно инициативата има подкрепа от страна на програма „Култура“ на Столичната община и на Националния филмов център.

Христозов е категоричен, че се увеличава не само интересът към филмите, но и познавачите на кино изкуството сред младежите.

Иска ни се чрез дискусията на филмите да говорим за важни теми, които липсват в семейството и училището, каза той, като даде пример с темата за смъртта.

Чуйте целия разговор с двамата:

В Америка пък обучението по изкуства и култура започва още преди училището – с класове по рисуване, моделиране, актьорска игра и визуална култура, разказват колегите от Чикаго.

Още в първите класове децата придобиват основни познания по дигитално изкуство – как да нарисуват нещо на таблет, например, или да запишат песен на телефона или компютъра си, правят сами сценарии за театрални постановки в училище и т.н.

Огромна роля играят и музеите – неизчерпаем източник на информация и познания за малките и подрастващите, като те са напълно безплатни за всички, които ходят на училище.

Вижте репортажа за един от най-старите музеи в света – природонаучния музей „Фийлд“ в Чикаго, където наскоро беше поредният ден на отворени врати за учители и ученици. На него децата могат да задават въпроси на истински учени, да пипнат с ръцете си ценни предмети, да се включват в лабораторна работа…

„Фийлд“ е известен и с удивително богатата си библиотека с 275 хил. заглавия, напълно безплатно достъпни за всички деца от 3 до 11-годишна възраст.

Вижте повече и за новото научно пространство, чиято публика не е определена, ала в първите два дни на откриването му основното любопитство идваше именно от най-малките.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …