вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Софийският фестивал на науката започва с „Лаборатория за слава“ на 12 май
FAMELAB картинка

Софийският фестивал на науката започва с „Лаборатория за слава“ на 12 май

От 12 до 15 май в столицата ще се състои Софийският фестивал на науката. Той започва с изключително популярното събитие „Лаборатория за слава“ (FameLab), което тази година отбелязва 10-а годишнина.

За националния финал на международния конкурс за млади учени, които представят науката по популярен, интересен и достъпен начин, в еМисия България разказаха Гради Градев, експерт към посолството на Великобритания, и Димитър Желев, бивш участник победител, преподавател в СУ и създател на Geograf.bg.

Предизвикателството пред участниците както винаги е да обяснят научна тема на разбираем и атрактивен език само за три минути, без да използват програми за презентация, а само тялото си. Националният победител представя България на международния финал във Великобритания.

Тази година конкурсът е открит за участници над 21 години – възраст, на която според организаторите младите могат да се запалят по научна кариера.

„Именно благодарение на този конкурс имаме и цял фестивал на науката. Ние сме една от първите държави, в която FameLab излиза от границите на Великобритания“, отбеляза Градев.

Той разказа, че на Острова т.нар. комуникация на науката е цяла дисциплина, която се изучава в университета, както и съответно професия. Страшно много са и фестивалите за наука, на които се говори на достъпен език.

За 10 години „Лаборатория за слава“ толкова се разви, че миналата година имахме специално издание All Stars, каза още Градев, като сравни конкурса с риалити формат.

Димитър Желев е победител на въпросното издание от миналата година. Според него ако човек може да обясни за три минути една научна тема, то той наистина разбира за какво става въпрос. Победителите минават и майсторски клас, на който се учат как да говорят за наука.

И според двамата интересът у нас към този род научни събития се засилва, още повече, че в много други европейски градове и столици няма подобен фестивал. По думите на Градев всяка година се увеличават и партньорите, които иска да показват интересни неща.

Гледайте разговора с Димитър Желев и Гради Градев във видеото:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …