неделя , 23 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Снежина Мечева: Училищата в чужбина се борят България да я има навсякъде
UCHILISHTA картинка

Снежина Мечева: Училищата в чужбина се борят България да я има навсякъде

„Не мога да повярвам, че има предложение за отпадане на двойното гражданство (на проф. Огнян Герджиков – бел.ред.). Аз съм от 30 години във Великобритания, сърцето ми е разделено донякъде на две, но по-голямата част е българска. Как при това отношение ще опазим връзката на малките българи, които се раждат тук, с родината?“.

Това попита в еМисия България Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Българинът е емоционален и способен на носталгия – за разлика от други нации, а именно тя държи българите българи в чужбина, добавя тя.

Мечева напомни, че много от емигрантите са заминали по икономически причини и се надяват когато нещата в България потръгнат, да се върнат.

Според нея отношението от страна на правителството към българите в чужбина е доста негативно напоследък, предвид и случващото се с Изборния кодекс и опита да бъдат ограничени възможностите за гласуване на сънародниците ни зад граница.

Ние се борим всячески за високия имидж на България, правим петиция до ЕС българският език да стане матуритетен, да издигнем статута му и да увеличим интереса към българските училища, напомни тя.

По думите й в това начинание липсва подкрепата на Министерството на образованието, липсва и държавна политика към българите в чужбина като цяло.

Запитана какъв е оптимизмът по Ботевски, Снежина Мечева отговори: „Трябва ние да си го захранваме, като държим на достойнството си и на българското в себе си – нищо, че сме в чужбина. Училищата в чужбина се борят България да я има навсякъде. Това е оптимизмът – да даваш нещо, което си струва, и децата да усещат, че трябва да го предадат на своите деца“.

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …