неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Смърт след Спешна помощ

Смърт след Спешна помощ

Представяме ви една история, която обикновено носи телевизионния етикет „човешка“. В нея една от основните роли пак има Бърза помощ и последиците от нейното появяване в живота на една жена именно в момента, когато тя се бори за оцеляване.

За нелепата смърт с помощта на Спешна помощ – вижте разказа на един син, загубил завинаги майка си.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

4 коментара

  1. Николов

    г-н Атанас Куков, разбирам че сте свързан с медицината, казахте ми за вашата дъщеря, която учила медицина, за ваша братовчедка, която дори работила в спешна помощ! Надявам се всички вие да сте кадърни, честни, отговорни и най-главното да сте имали отношение към хората! Не съм напуснал нито майка ми, нито селото си! Душата и сърцето ми са там, но нуждата от средства да издържам бедните си родители ме заведе в София! На 20 годишна възраст след едногодишно работене и спестяване записах богословие в София, докато учих работих на три места, за да издържам мама и тате, който прекара за три години и половина три инфаркта и един изхимичен инсулт. Тук в София се запознах с много хора, спечелих приятели и продължих да работя след дипломирането си с отличие в СУ! През цялото време съм живял с проблемите и затрудненията на село. Винаги съм се отзовавал на помощ на родителите си. След като почина баща ми аз продължих да издържам майка ми – плащах ток, вода, данъци, телефон и лекарства! Последната година дори ги повиках да дойдат да живеят заедно с нас тук в София, за да им е по-добре, а не да се ядосват на село! За жалост и до сега там няма работа, няма свестни лекари, няма адекватна бърза помощ. Селото страда от набезите на ромите! Каквото е трябвало да направя за родителите си съм го сторил недейте да се изписвате за светци! „Истината ще ви направи свободни“, това искам аз! Знаете ли, че нейният лекуващ лекар д-р Анатолий Иванов от две години и половина я е пренебрегвал мислейки, че не е здравно осигурена, а тя е по закона за осигуряване на пенсионери с наследствена (вдовишка пенсия)? Просто е трябвало да провери в интернет и да направи запитване! Мислейки, че не е здравно осигурена, той е продължавал да я приема в здравната служба на селото, където един път седмично посещава без да и назначава никакви изследвания! Взимал си е потребителската такса и по симпатии си е говорил с нея, а аз от нея чувам че е ходила на лекар и той нищо притеснително не е виждал! Е, как да го види като е толкова некадърен? Кажете ми вие г-не?

  2. Ти самият, Ганчо, си изоставил селото си, в частност и майка си, отивайки в София. Сега се жалваш и търсиш възмездие, че няма качествени лекари. Ами, не става така – човек тежи на мястото си, когато търси възмездие. Иначе, от Дружба е лесно да се съди. . .

  3. Николов

    Много благодаря за съвета! Моите близки са отказали аутопсия на тялото на мама, но не им е казвано, че трябва да се заплаща. Тяхното решение е взето, защото на момента им се е искало да си я погребът. За аутопсия чух от адвоката в предаването, иначе не мисля че това е главното и важното. Защо не са реагирали адекватно, виждайки че е в такова състояние? Това е моето обвинение към Спешна помощ! Така постъпват и с други хора, това ще се повтаря! Защо в други европейски страни има адекватно медицинско обслужване и отношение, а тук хората биват пасивно убивани! Не ме интересуват закони, направления и здравни каси. Тази жена си е плащала осигуровките преди, сега плащам и аз. В този случай искам лекарите от бърза помощ да реагират адекватно!

  4. Това е една тъжна история, но изобщо не означава, че има лекарска небрежност. За да се докаже подобно нещо трябва да има надлежно извършена аутопсия, чийто резултат да подкрепя тезата на жалващия се син. Това първото. Второто е да се докаже, че към момента на прегледа пациентът е бил в животозастрашаващо състояние, което е изисквало незабавно привеждане в болница. Знаете, че лимитите в болниците затрудняват и ограничават процеса по приемането в болница и изобщо достъпът до навременно лечение. От друга страна е напълно възможно жената да е починала не от кримска хеморагична треска, а от инфаркт или инсулт, вследствие на безводняването и явното кървене от чревния тракт да се е дължало на ерозивен процес от друг инфекциозен агент. Трябва да се търси истината, но с ум и хладно сърце, а не с преекспонирани емоции. Без аутопсия нищо няма да стане в случая. И ето – стигаме до един наистина сериозен, но неглижиран въпрос – кой ще плати аутопсията, когато не става дума за криминален случай? ТОВА трябваше да се изговори в предаването!