събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Следят ли ни службите за сигурност в интернет
EMBG_GDBOP

Следят ли ни службите за сигурност в интернет

Експертът по персонална и корпоративна IT сигурност Борислав Величков гостува в студиото на еМисия България и коментира новините, че ГДБОП ще следи Вайбър и социалните мрежи. По думите му, става дума за фалшиви новини.

„Личната му информация е лична дотолкова, доколкото се съхранява на някакво устройство, което не е свързано с интернет. Оттам нататък, информацията се запазва в сървър. На въпроса могат ли да следват пощата – отговорът е да. По-добрият отговор е – да, но не го правят“, обясни експертът.

По думите му, логовете се пазят, ясни са и IP-адресите на кореспонденцията. Той разказа и за случая на Филип Марков, който е бил заловен и осъден, а след това медии успели да публикуват информация от активността му в интернет.

„Фейсбук гарантира, че нещата се пазят 180 дни, но доколко този срок се спазва, знаят само те“, посочи експертът. Величков коментира, че службите за сигурност имат начин да получат информацията, от която имат нужда.

„Да, ГДБОП разполага със софтуер. По-добре да се знае, че го има. Тогава могат да се изградят механизми, за да се следи как се използва той“, посочи Величков.
Колегата Димитър Иванов говори с обикновените граждани и повечето оправдават идеята единствено с това, че може да се намали престъпността. Вижте дали хората се чувстват сигурни, когато използват подобни приложения.

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …