четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / След визитата на Меркел: Турция определя условията на играта

След визитата на Меркел: Турция определя условията на играта

По време на визитата си в Турция канцлерът на Германия Ангела Меркел трябваше да се опита за пореден път да убеди турските партньори да затегнат контрола по границата , а от друга страна, турските представители трябваше да поискат от Меркел най-после да пристигнат обещаните 3 млн. евро помощи за Турция. За съжаление резултатът от тази среща е че няма резултат.

Това коментира в предаването еМисия България колегата Драгомир Иванов.

„Интересното е, че в момента Турция е страната, която определя условията на играта, а не толкова Германия. Факт е, че силният играч е Ердоган“, подчерта Иванов.

По думите му в момента „извиването на ръце“ е взаимно.

„Турция има интерес да посочва, че тя не носи цялата отговорност, а Европа се опитва да прехвърли отговорността към държавите, които са външни граници като Италия, Гърция и едва ли не на тях да се падне основната тежест“, каза още той.

„Стария континент си мисли, че с пари може да се реши всеки проблем и в момента, в който обещаеш пари на даден партньор, проблемът автоматично се решава. Абсурдното в случая е, че тези пари са обещани на Турция още през ноември, но не са стигнали до нея, защото има държави, които не са съгласни с тази схема на плащане“, посочи Иванов.

По думите му същевременно бежанският въпрос се развива в нови измерения.

„Напави ми впечатление едно число, изразено от зам-външния министър на Турция, че ако продължат с тази сила руските бомбардировки край Алепо, по турската границата ще има близо 600 хиляди бежанци“, каза той.

Новото при визитата на Меркел, според журналиста, е, че са се чули доста тежки коментари спрямо действията на Русия в Сирия.

Целия разговор с Драгомир Иванов можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …